Stäng fönster Mark kn, HORRED 14:1 HORREDS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården runt kyrkan omges av en hög och välbyggd, kallmurad stenmur uppförd 1791, med tre vitputsade stigluckor från 1792 åt norr, öster och söder. Den västra stigluckan revs 1904 och ersattes av en öppning med smidesgrindar på annan plats. Detta för att underlätta framkomsten till den då utvidgade kyrkogården i väster. Stigluckorna har en ovanlig form med ett högre mitt- och lägre sidopartier. Mittdelen täcks av ett tvärställt sadeltak och sidopartierna av sneddade tak. Alla tre taken har stora, rektangulära stenhällar som taktäckningsmaterial. Liknande stigluckor finns även vid Sätila kyrka 2 mil norr om Horred.

På den norra stigluckan, den sk klockaregårdens port, finns en minnestavla med kung Gustav IV Adolfs namnchiffer 1792. Kungens namn skulle utplånas från alla offentliga byggnader i landet när han avsattes och blev landsförvisad i slutet av 1700-talet, men vid Horreds kyrka blev det kvar och lär vara unikt idag.

På kyrkogården, norr om kyrkan, står en vitputsad liten byggnad kallad vinkällaren, som tidigare fungerat som benkammare. Byggnaden På taket sitter en vindflöjel i form av ett drakhuvud med årtalet 1714. Vinkällaren tillbyggdes åt öster under 1900-talet.

Den gamla kyrkogårdens norra mur kantas av äldre högväxta träd. Runt kyrkan och ut till var och en av stigluckorna samt vinkällaren leder grusade gångar. Ytan med gravkvarter är idag helt gräsbesådd och saknar helt gångar. På kyrkogården finns många bevarade gravstenar från 1600- och 1700-talen, några står resta invid den östra kyrkogårdsmuren. Kyrkogården har utvidgats i två etapper åt väster, 1904 och 1993.

År 2000 fick kyrkogårdsgångarna kanter av huggen natursten och grus ovanpå underliggande asfaltsyta.