Stäng fönster Skövde kn, STORA VÄRING 47:1 VÄRINGS KYRKA

Beskrivning
VÄRINGS KYRKA ligger öst - västligt placerad på nordvästra delen av kyrkogården. Kyrkogårdens huvudingång vetter mot Kyrkogatan i väster. Ingången består av en bred, ornerad gallergrind av järnsmide, kombinerad med en smal enkelgrind på vardera sida. En grusgång leder från grinden till västporten och därpå runt kyrkan. Kyrkogården kan även nås från en parkeringsplats vid Väringsgatan i norr. Här finns en jugendinspirerad dubbel smidesgrind krönt av två voluter. Grinden är placerad mellan två kraftiga, fyrsidiga stenstolpar. Från grinden leder en grusgång till kyrkans norra port. En annan grusgång leder från motsatt sida av kyrkan till en skolparkering i söder. Även öster om kyrkan är en grusgång, vilken leder till prästgård och till redskapsbod. Grusgångarna kantas av buskar. Kyrkogården inramas av häckar och den norra delen av lönnar och askar. Söder om kyrkan är planterat häckar och träd. Gränsen mot prästgården i öster utgörs av en kallmurad stenmur. På kyrkogården är gravvårdarna av olika ålder placerade i kvarter, huvudsakligen i nord - sydlig riktning på gräsmattan. Vissa av gravarna har järnstaket och/eller stenram. Kyrkogården utvidgades mot söder 1968. Då uppfördes även en redskapsbod.
REDSKAPSBOD - I sydöstra hörnet av kyrkogården är en redskapsbod placerad. Den rödmålade byggnaden har stående panel, hög sockel och valmat sadeltak.