Stäng fönster Skövde kn, VÅMB 30:97 VÅMBS KYRKA

Beskrivning
VÅMBS KYRKA är belägen på en markerad höjd, "Kyrkbacken", med branta sluttningar mot norr och väster. Kyrkan ligger i öst - västlig riktning. Kyrkogården består av en äldre del, i vars södra parti kyrkan är belägen, samt i väster av två nyare delar från 1942 respektive 1970-talet. Var och en av kyrkogårdarna inramas en kallmurad stenmur - de äldsta murarna, öster och söder om kyrkan, bestående av gråstenar och de yngre av kalkstenar. Gamla kyrkogårdens huvudingång från vägen "Kyrkbacken" i söder är placerad i höjd med kyrkans västport. Ingången utgörs av en öppning i muren. En annan sydingång, omedelbart öster om kyrkan, består av en pargrind av gjutjärn med stenstolpar. Från Våmbsvägen i öster går en uppfartsväg norr om kyrkan. Denna leder till en tredje ingång, i form av en järngrind med kalkstensportar, i östmuren. Vägen övergår i en asfalterad gångväg mot öster. Den nya och västligaste kyrkogården har en ingång i form av två järngrindar med murade kalkstensportar i söder. Den kan även nås från via två trappor från kyrkans västport.
Runt kyrkan finns grusgångar. Gamla kyrkogården indelas genom ytterligare grusgångar samt genom terasser och kalkstenstrappor. Gravvårdarna, med huvudsakligen resta stenara av olika slag, är placerade i kvarter. Många gravvårdar omges av grus och inramas av låga buxbomshäckar. Även på nya kyrkogården växer ett flertal buxbomshäckar. Närmast Våmbsbäcken i norr har anlagts en minneslund.
EKONOMIBYGGNAD - I nordöstra delen av gamla kyrkogården är en redskapsbod. Den röda boden har träpanel och sadeltak och är placerad i den norra kyrkogårdsmuren.