Stäng fönster Skövde kn, VAD 17:1 VADS KYRKA

Beskrivning
VADS KYRKA ligger i västra delen av den rektangulära kyrkogården. Kyrkan är placerad i öst - västlig riktning. Kyrkogården omges i söder, väster och norr av en kallmurad stenmur. Huvudingången, längst väster ut i södra kyrkogårdsmuren, utgörs av en utsirad gallergrind av järn mellan kraftiga, upptill konande fyrsidiga stenstolpar. Grinden vetter mot Sörgårdsvägen utmed Tidan. En grusgång, i södra delen belagd med stenplattor, leder från grinden till kyrkans vapenhus. En annan ingång, i form av två grindstolpar samt en trappa med jhandledare av järn, är placerad i östra delen av södra kyrkogårdsmuren. Härifrån leder en grusgång norrut. Den tredje ingången leder från en nyanlagd parkeringsplats norr om kyrkogården. Ingången utgörs av grindstolpar. Kyrkogården indelas i kvarter, främst genom låga häckar, men även av några grusgångar samt stenplattor. Östliga delen av kyrkogården, avgränsad från den gamla delen genom en låg stenmur, tillkom på 1940-talet. Runt kyrkogården och utmed muren mellan gamla och nya kyrkogården växer planterade lövträd, bl.a. lönnar och lindar. Gravarna består huvudsakligen av resta och liggande stenar, ett fåtal med järnstaket.
KLOCKSTAPEL - Söder om kyrkan ligger en inbyggd, ålderdomlig klockstapel av trä. Byggnaden har rödmålad träpanel samt torntak täckt med spån.
BÅRHUS - I kyrkogårdens nordöstra hörn finns ett bårhus, nu använt som förråd. Bårhuset, delvis nedgrävt i en backe, är murat av kalkstenskvadrar. På taket finns en ceremoniplats.