Stäng fönster Skövde kn, LOCKETORP 1:16 LOCKETORPS KYRKA

Beskrivning
LOCKETORPS KYRKA ligger öst - västligt placerad i västra delen av den rektangulära kyrkogården. Även kyrkogården är orienterad i öst - västlig riktning. Kyrkogårdens huvudingång vetter mot en parkeringsplats i väster. Ingången består av en dubbel gallergrind av järnsmide med något svängd och ornerad överdel. Grindens kraftiga, fyrsidiga granitstolpar kröns av koner och klot av sten. Trappsteg av granit samt en grusgång leder från grinden till kyrkans västport. En likadan järngrind med fyrsidiga granitstolpar vetter mot landsvägen i söder. Härifrån leder en grusgång till långhusets sydportal. Genom en tredje grind, en enkel järngrind, når man en parkeringsplats samt kyrkans förråd öster om kyrkogården. En grusgång leder runt kyrkan och ytterligare en gång går i nord - sydlig riktning öster om koret. Kyrkan begränsas mot parkeringsplatsen i väster och mot landsvägen i söder av en kallmurad stenmur. Då kyrkan här ligger högre än omgivningen slutar murens översta lager i nivå med kyrkogården. I väster finns dessutom en häck. Östra delen av kyrkogården tillkom 1971. Mot norr inhägnas kyrkogården av ett ståltrådsstängsel och mot öster av en häck. Utmed kyrkogårdens norra, södra och västra sidor växer lönnar planterade och utmed den östra sidan björkar. I övrigt är kyrkogården planerad i kvarter med de huvudsakligen resta gravstenarna placerade i nord - sydlig riktning. Långa häckar av måbär delar in kyrkogården ytterligare. På en kulle med bland annat björkar i nordöstra hörnet invigdes 1984 en minneslund. Nordväst om kyrkan finns ett par gravar med konstfulla järnstaket. Här finns också en gravhäll med inskription vid Skara-lektorn Sven Hof, grav samt en rest sten över lagmannen och häradshövdingen Johan Richert, 1755-1812.