Stäng fönster Skövde kn, LERDALA 21:2 M.FL. LERDALA KYRKA

Beskrivning
LERDALA KYRKA - Lerdala kyrka ligger öst - västligt placerad på en rektangulär kyrkogård. Kyrkogården avgränsas på alla sidor av en bred, kallmurad stenmur. Runt hela muren växer planterade askar och lönnar.
Kyrkans huvudingång vetter mot parkeringsplatsen i väster. Ingången består av en upptill svängd dubbelgrind av järnsmide. Grindens avslutas upp - och nedtill av dekorativa voluter. Grinden är placerad mellan kallmurade, kraftiga stolpar av kalkstensflisor. En grusgång leder från grinden till kyrkans västport.
En annan ingång vetter mot Skaravägen i norr. Denna ingång utgörs av en rikt ornerad smidesgrind mellan genombrutna järnstolpar. Från grinden leder en grusgång mot kyrkans västport och fortsätter sedan mot söder. Dessa grusgångar kantas av lindar.
Runt kyrkan leder en grusgång. I övrigt är kyrkogården planerad i kvarter genom grusgångar i öst-väst och syd-nordlig riktning. På kyrkogårdens norra sida finns två tumbor. Kyrkogården är utvidgad mot sydöst samt mot öster. Dessa kyrkogårdspartier har mer naturprägel än den äldre, traditionella parkkyrkogården. En minneslund invigdes i nya delen 1999.
BÅRHUS -Sydväst om kyrkan ligger ett bårhus. Byggnaden är uppförd av murad kalksten och har skiffertäckt sadeltak.
EKONOMIBYGGNAD - FÖRRÅD - Förrådet omedelbart söder om bårhuset har stående, brun panel samt tälttak med tjärpapp.