Stäng fönster Hultsfred kn, KYRKOGÅRDEN 3 HULTSFREDS KYRKA

Allmän karaktär
Hultsfreds kyrkogård ligger på en plan yta omgiven av mindre vägar och villaområde. Till sin plan är kyrkogården i det närmaste rektangulär och omgärdas av stenmur. På kyrkogården finns ett kapell och en stiglucka som tydliga orienteringspunkter. Området är indelat i tydliga delar med hjälp av grusade gångar. Huvudgången går från stigluckan och vidare mot nordost och korsas i områdets mitt av en gång som går från kyrkogårdens entré mot kapellet. Båda dessa gångar markeras av alléer av lövträd. Större delen av kyrkogården är anlagd i gräsmatta, men med enstaka häckar och grusgravar som bryter mönstret.

Omgärdning
Stenmur i alla väderstreck, utförd med cementfogade, huggna stenblock av röd granit. Murkrönet är avjämnat med cement. Mot sydväst är muren avjämnad med granitskivor. Muren är ca 1-1.20 m hög.

Ingångar
Till kyrkotomten finns ingångar i sydväst mitt framför kyrkans torn samt i nordväst och sydost på var sida om kyrkotomten strax sydväst om stigluckan. Via dessa kommer man vidare till kyrkogården. Direkt till kyrkogården kommer man via en ingång i sydost i höjd med gravkapellet och en i nordost vid Norra Kyrkogårdsgatan. Samtliga dessa fem ingångar är markerade i stenmuren som halvcirkelformer, har fyrsidiga grindstolpar av cementfogade granitblock och pargrindar av svartmålat stål med förgyllda detaljer. Ytterligare en ingång finns vid kapellet via en enkel grind. Men även denna ingång markeras av grindstolpar. Dessutom finns ingången via stigluckan.

Översiktig vegetationsbeskrivning
Kyrktomt:
På kyrkotomten finns lönnar som fungerar som trädkrans mot söder och sydost. I övrigt finns grupper av björkar, tallar och någon enstaka gran. Längs gången kring kyrkobyggnaden är tujor planterade. Nordost om kyrkan finns mest lindar och björkar. Kring minneslunden finns en häck av tuja och idegran planterad i en cirkel. I minneslunden är björk och lind förutom diverse perenna växter planterade. Kring kyrkobyggnadens nordöstra del finns plantering med spirea och ölandstok.
Kyrkogård:
Längs kyrkogårdens yttre kant finns björkar planterade i en något oregelbunden trädkrans. Längs stenmuren finns mestadels häck av tall, med kortare sträckor av ölandstok och måbär. Alléerna längs de två huvudgångarna består av lönnar. Inne i gravkvarteren finns häckar av måbär och spirea. Vid kvarter H och I finns några mindre grupper av vintergröna växter med bl a tuja.

Gångsystem
Ett strikt gångsystem med raka gångar som korsar varandra finns utlagt över kyrkogården. Gångsystemet delar också i stort in kyrkogården i dess kvarter. Samtliga gångar är belagda med grus. Under senare år har en ursprunglig grusgång mellan kvarter O och P såtts igen med gräs och gången flyttats mot nordost.

Gravvårdstyper
Blandade gravvårdstyper från 1920-talet och framåt där man kan följa de olika stil på gravstenar som församlingsborna har föredragit under olika perioder. Riktigt höga vårdar saknas på kyrkogården. I stället finns en hel del riktigt breda såsom var modernt på 1930-50-talet. Grå, röd och svart granit är de dominerande materialen. Stora delar av kyrkogården, är mycket enhetlig med gravstenar som är ganska lika varandra i utförande och material. Klassicerande uttryck i vårdarna förekommer under alla decennier. Det handlar om motiv som tas från det klassiska antiken, såsom pilastrar, kolonner, lagerkransar och draperi. Former som skiljer ut sig från mängden förekommer också såsom stenkors och gravstenar i form av stubbar av sten. Se vidare i kvartersbeskrivningarna.

Minneslund
Ligger på kyrkotomten strax nordost om kyrkan. Minneslunden är cirkelformad och omges av häck och rabatt med olika perenner. I mitten finns gräsmatta och en med kullersten och smågatsten belagd yta. Där finns också ett litet vattenfall vid en sten och en damm med omgärdande stensättning, samt en grusad yta avsatt för blommor.

Byggnader
Gravkapell uppfört 1924 efter ritningar av M. Wernstedt, Stockholm. Kvadratisk byggnad med pustade vita fasader och klockformig huv klädd med tjärade träspån. Gravkapellet har renoverats 1964, 1974 och 1987
Stiglucka byggd 1926, då som en klockstapel med hög spira, efter ritning av M. Wernstedt. Klockstapeln byggdes om till stiglucka efter ritning av Elis Kjellin i samband med att kyrkan stod klar. Då revs den höga spiran och öppning gjordes rakt igenom byggnaden. Stigluckan har putsade vita väggar och spånklätt tak.
Ekonomibyggnaden strax väster om kyrkan tillkom 1960 efter ritningar av L.E. Magnusson och A. Sjunnesson. I mitten av 1970-talet genomgick byggnaden en om- och tillbyggnad efter ritningar av Lennart Holmquist, Hultsfred. Ekonomibyggnaden består av en vinkelbyggd och består av garage, förråd, personalutrymmen och toalett för kyrkogårdens besökare.

Övrigt
Bakom ekonomibyggnaden finns ett antal gravvårdar som tagits ut bruk och står musealt uppställda. Vårdarna är alla utom en från 1920-talet, alltså kyrkogårdens första decennium. En bär årtalet 1943 och restes över ett offer för den sk Ulvenkatastrofen. Alla utom en av vårdarna är av svart granit, en är av röd granit. Flera av vårdarna är mycket tidstypiska för 1920-talet. På en av gravstenarna finns en titel; banvakt.

Beskrivning av enskilda kvarter.
Kvarter A-B
Allmän karaktär
Kvarter A och B ligger på den nordvästra hälften av kyrkogården, alldeles innanför stigluckan. Kvarter A rymmer omkring 240 gravplatser och kvarter B omkring 200. Kvarteren
liknar varandra i sin grundplan. Strukturen är strikt ordnad med grusgångar och rygghäckar. Rygghäckarna av spirea bildar i båda områdena en halv kvadrat. På båda sidor om häcken finns företrädelsevis familjegravar. I båda områdenas mitt finns en gräsmatta i vilken gravvårdar står uppställda i rader. Här fanns ursprungligen mestadels linjegravar. I kvarter A finns ytterligare en rad av gravvårdar längs kyrkogårdens gräns mot kyrktomten. I båda kvarteren finns en hel del tomma gravplatser. Tydligast är det i mitten av kvarter A.

Gravvårdstyper
I kvarter A finns gravsättningar från 1931 och framåt och i kvarter B från 1924 och framåt. Merparten av vårdarna är från 1930-40-tal. En hel del nyare vårdar finns också främst från 1980-talet och framåt. Största ansamlingen av nya vårdar (från 1980-tal och framåt) finns i mitten av kvarter B. Många av de äldre gravplatserna som fungerat som familjegravar har delar av en stenram bevarad. Gravvårdarna är mestadels av grå, röd eller svart granit. Många är grova i sin form och några riktigt breda, så som var vanligt på 1930-50-talen. Två gravvårdar är i form av en stubbe av sten. Ett par har en skjöldliknande form. Den ena är från 2004 och den andra som markerar platsen för Jägmästare A.F. Berselius är från 1940. En utmärkande gravsten på platsen för Lokomotivförare F. Österbergs familjegrav är av grå granit, grovt huggen och asymmetrisk med en halvkolonn inhuggen i ena sidan (se bild ovan). En annan, även den asymmetrisk och grov har inskriptionen placerad i ett inhugget textband format som ett zeta. Inskriptionen lyder Byggmästare N.P. Karlssons familjegrav. Flera av 1920-talsvårdarna i kvarter B är tidstypiska med sin höga höjd, svarta granit och klassicerande formspråk med bl a lagerkransar och kolonner. I de öppna delarna i kvarterens mitt finns en del linjegravar från 1930- och 40-talen. I kvarter B finns de äldsta, men flest bevarade finns i kvarter A. Linjegravarnas stenar är överlag mindre än familjegravarnas och markerar platsen över en person (ibland med en senare begravning på samma plats). I kvarteren finns vardera en grusgrav, men övriga platser är ordnade i gräsmatta.
Den avlidnes yrkestitel anges på flera av familjegravarna, så som banvakt, bangårdsvakt, jägmästare, lokomotivförare, tegelmästaren, stationsföreståndare, samt på ett par av linjegravvårdarna såsom sjömannen och socialisten. I den västligaste raden i kvarter A finns några gravvårdar från 1960-talet och framåt, vilka utgör viloplats för en kyrkoherde, en komminister och en provinsialläkare. Ort- /bynamn anges på ett mycket litet antal vårdar.

Kvarter C-D
Allmän karaktär
Kvarteren C och D grupperar sig i området framför gravkapellet. Gränsen mellan kvarteren utgörs av den av lönn kantade gång som leder mot kapellet från norr. Kvarteren rymmer ca 170 respektive ca 200 gravplatser. Några av raderna är enkla, men merparten består av ryggställda gravvårdar utan mellanliggande rygghäckar. Fastän raderna är anlagda i ungefärlig öst-västlig riktning finns också några vårdar som står vända mot kyrkogårdens huvudgång, såsom för att understryka huvudgångens betydelse. Längs gången mot kapellet är flera av gravplatserna särskilt påkostade. Längs gångens östra del finns en hel rad bevarad med grusgravar.

Gravvårdstyper
I båda kvarteren är de äldsta vårdarna från 1920-talet. Bara ett fåtal sådana finns bevarade. De utmärker sig vanligen genom att de är av svart granit och relativt höga eller genom att de är av svart granit och riktigt små (linjegravar/barngravar). I övrigt finns vårdar från 1930-50-talet, men även många gravvårdar från de senaste decennierna. Merparten av vårdarna är i av ljus
15
granit, grå eller röd. Olika typer av gravvårdar förekommer. Många är enkla och rektangulära. Några utmärker sig såsom ett kors av röd granit. Några är riktigt breda så som var vanligt på 1930-50-talet. En sådan är grundläggaren C.O. Svenssons familjevård av röd granit. C. O. Svensson var delaktig i uppförandet av både kyrkan och kapellet. En gravvård är i form av en ”kista” av sten daterad till tidigt 1940-tal, tillhörande familjen Breitholtz. Gravstenar som bär klassicerande drag förekommer från samtliga decennier, men är vanligast för stenar från 1920-50-talet.
Titlar förekommer på ett mindre antal vårdar såsom hemmansägare, conditior, målarmästare, skräddarmästare, pastor, sjökapten, köpman och skräddarmästare. Ort- eller bynamn förekommer i princip inte alls på vårdarna.

Kvarter L-M
Allmän karaktär
Kvarter L och M består av ca 260 respektive ca 220 gravplatser och ligger på den sydvästra delen av kyrkogården i höjd med kvarter A och B, men på andra sidan om huvudgången. Kvarteren avgränsas av grusgångar. Kvarter L har i sin struktur många gemensamma drag med kvarter A och B och har familjegravar organiserade längs kvarterets ytterkanter och ett område i mitten som tidigare användes för ensamgravar/linjegravar. I kvarter L, precis som i kvarter A, finns ytterligare en rad av gravvårdar längs kyrkogårdens gräns mot kyrktomten. Även kvarter M har liknande struktur även om man i sen tid sått in två partier med häckar, oxbär och måbär, mitt i kvarteret. Några grusgravar finns i området, i en ansamling i västra delen av kvarter L samt några längs kyrkogårdens huvudgång.

Kvarteret rymmer blandade gravvårdstyper från 1940-talet och fram till 1990- och 2000-tal, med en stor andel från 1960-80-talen. Längs gångarna finns många påkostade gravplatser med breda vårdar och delvis, i några fall helt, bevarade stenramar. Båda kvarteren har en låg profil med låga eller medelhöga gravvårdar. Många av kvarterets vårdar har enkla, rektangulära former ibland med en något rundad topp. Grå och röd granit dominerar som material, men även svart förekommer. Klassicerande motiv, exempelvis med stenen formad likt en tempelportik, finns också. En gravsten som utmärker sig består av en svart huvudsten med en bok av marmor fäst vid sig. En annan är i form av ett kors av svart granit, men med sidostycken av röd granit. I den nordöstra delen av kvarter L finns ett par rader med tydligt mindre gravstenar från 1950-70-talen. Flera av dem markerar barngravar, merparten av de övriga är ensamgravar.
Angivelse av den dödes yrkestitel förekommer i några fall, såsom predikant, gjutmästare, kusken, folkskollärare, kyrkvärd, postmästare, sjökapten, verkmästare och konduktör. Ortnamn anges i mycket få fall.

Kvarter N-O
Allmän karaktär
Kvarter N och O består av ca 185 respektive ca 180 gravplatser och ligger på den sydvästra delen av kyrkogården i höjd med kvarter C och D, men på andra sidan om huvudgången. Kvarteren avgränsas av grusgångar, förutom mot kvarter P där gången såtts igen. Mellan de båda kvarteren, N och O, finns gången mot kapellet. Båda kvarteren består av rader av gravvårdar som står i gräs, utan rygghäckar. Längs kyrkogårdens huvudgång finns vårdar vända mot gången, medan övriga rader går i ungefärlig nord-sydlig riktning. Några enstaka grusgravar finns i området.

Gravvårdstyper
Båda kvarteren har en låg profil och rymmer mestadels låga eller medelhöga vårdar. Några få av gravstenarna är riktigt breda så som var vanligt under 1930-50-talen. Merparten vårdar är av grå granit, men svart och röd förekommer också. Många av gravstenarna är rektangulära, medan andra har toppig överdel eller något rundad. I flera fall förekommer en sköldliknande form på gravstenen. En gravvård som utmärker sig tillhör familjen T.M. Åsberg och är kraftig och rustik och påminner om en grottöppning, se bild ovan. I området finns också ett kors av svart granit. Klassicerande motiv är i övrigt vanligt, liksom motiv med kors eller blommor. De få grusgravarna omgärdas av stenramar. Delar av stenramar finns bevarade på ytterligare gravplatser, vilket visar att även de tidigare varit grusgravar. Gravstenarna är daterade från tidigt 1930-tal och framåt. Merparten är dock från 1950- 60-talen. Titlar förekommer på relativt många av vårdarna, såsom direktör, hemmansägare, ombudsman, byggmästare, skräddaremästare, skogsvaktare, banbiträde, affärschef, förman, styrman och järnhandlare. Ort-/bynamn förekommer mycket sparsamt.

Kvarter E-F samt P
Allmän karaktär
Kvarter E rymmer ca 40 gravplatser, grupperade i en rad och kvarter F omkring 370 st. De båda kvarteren ligger öster om kapellet och avgränsas av grusade gångar. Kvarter P rymmer omkring 300 gravplatser och ligger på andra sidan om huvudgången. Längs kyrkogårdens huvudgång och längs den nordvästra gången är gravstenarna vända mot gångarna. Det gäller kvarter E och F. I övrigt består området av enkla och dubbla rader av familjegravvårdar i ungefärlig nord-sydlig riktning. I en av de dubbla raderna i kvarter F finns en rygghäck av liguster. Denna rad består av urngravar och vårdarna är här liggande. Urngravarna kallas ”oförgängliga” då askurnorna är placerade i cementrör. I kvarter P är flera av raderna anlagda mot rygghäckar av måbär eller spirea. En nyupptagen grusgång finns mitt i kvarteret. Förutom i urngravsområdet är gravstenarna huvudsakligen stående och relativt jämnstora. I kvarter F finns ett antal grusgravar inom stenramar.

Gravvårdstyper
Kvarter E rymmer 12 gravvårdar från 1960-70-talen. Gravstenarna är relativt jämnstora och av grå eller röd granit. I kvarter F finns gravstenar från 1950-talet och framåt. Merparten är dock från 1960-70-talen. I urngravsområdet är den tidigaste urnsättningen från 1960-talet, men ett stort antal från 1980-talet och framåt. I urngravsområdet är de flesta vårdarna liggande hällar av grå eller röd granit. Någon natursten finns också. Kvarter P rymmer några enstaka vårdar från 1950-talet, men i övrigt mestadels från 1970-talet. I kvarteret finns ett mindre antal barngravar i en rad, oftast markerad av en liten gravsten. Vårdarna i området i stor mestadels stående och relativt jämnstora samt av grå, röd eller svart granit. Gravstenarna är huvudsakligen rektangulära eller har enkelt rundad topp. Några är klassicerande till sitt uttryck, andra har motiv i form av exempelvis träd, blommor eller änglar. Ett kors av grå granit finns i området. De bevarade grusgravarna ligger i områdets västra del där bl a en hel rad grusgravar finns kvar. Åtminstone fram till urngravsområdet har tidigare funnits grusgravar. På gravstenarna anges i några fall den dödes yrkestitel såsom handlanden, fabrikören, verkmästaren, köpmannen, f.d. husaren, gjutmästaren, el-installatören, kyrkvärden och bokbindaren. Ort- / bynamn förekommer endast sparsamt.

Kvarter G och Q
Allmän karaktär
Kvarteren G och Q ligger längs med kyrkogårdsmuren i norr och nordväst. Kvarteren utgörs av vardera en gravplatsrad mot häck av tall. Kvarteren rymmer mestadels familjegravar.

Gravvårdstyper
Kvarteren har tagits i bruk under sent 1980-tal och rymmer varierande gravvårdar, de flesta stående. Naturmotiv är vanligt på stenarna. Den dödes yrkestitel anges i ett fall, målarmästaren.

Kvarter H, I samt urngravsytor IU, J och K
Allmän karaktär
Kvarteren H och I är anlagda för kistgravplatser medan IU, J och K rymmer urngravplatser. Kvarteren utgör de som senast tagits i bruk och det finns gott om lediga platser. Urngravplatserna finns i en oregelbunden rad som ”snirklar sig fram” längs kyrkogårdsmuren i sydost, söder och sydväst. Kvarteren H och i ligger i kyrkogårdens allra ostligaste och nordostligaste del. Här är gravplatsraderna enkelt anlagda i gräs med eller utan rygghäckar av liguster eller gran. Några enstaka lönnar finns i området och i kvarter H ett par ”hobbar” av vintergröna växter.

Gravvårdstyper
Kvarteren har tagits i bruk under 1980-talets mitt och framåt. I urngravskvarteren är gravstenarna något mindre än andra vårdar från samma tid. De flesta stenar är stående och av grå eller röd granit. Några träkors förekommer också liksom någon natursten. I kistgravsområdena är vårdarna relativt jämnstora. Många är rektangulära, men många har också en rundad asymmetrisk form. Grå och röd granit dominerar som material, men några är också av avdra, sannolikt utländska stenarter. En gravsten är av kalksten. Någon har hjärtformigt utförande. Motiven har ibland klassicerande förebilder, men vanligast är naturmotiv.