Stäng fönster Skövde kn, FRÖSVE 27:1 FRÖSVE KYRKA

Beskrivning
FRÖSVE KYRKA ligger öst - västligt placerad i västra delen av den närmast rektangulära kyrkogården. Kyrkogårdens huvudingång i form av en grind vetter mot en mindre körväg i väster. En bred kalkstenstrappa leder upp från vägen till grinden. Den dubbla, ornerade gallergrinden av järnsmide är placerad mellan fyrsidiga granitstolpar, krönta av stenklot. Ytterligare en trappa samt en bred gång av kalkstenar leder från grinden till kyrkans västport. En annan ingång från väster, placerad längre söderut, består av en nytillverkad enkel järngrind. En tredje ingång, som består av en öppning i en häck, leder från församlingshemmet och parkeringsplatsen söder om kyrkogården. Kyrkan omges i väster, öster och norr av en kallmurad stenmur. Runt hela kyrkogården är även planterat askar och lönnar. Runt kyrkan leder en grusgång. I övrigt har kyrkogården ett välbevarat system av grusgångar i syd-nordlig samt öst-västlig riktning. Gravvårdarna ligger placerade i kvarter, företrädesvis i syd-nordlig riktning samt utmed stenmuren. Gravstenarna är såväl liggande som stående, vissa försedda med stenram. Söder om kyrkan finns några äldre stenar samt rikt dekorerade smideskors från 1700-talets början. Kyrkogården utvidgades 1960 mot söder. Denna nyare kyrkogård avgränsas utåt av en häck och mot den äldre kyrkogården av äldre askar. Här finns, förutom nyare gravstenar, en minneslund.