Stäng fönster Skövde kn, BÖJA 18:1 BÖJA KYRKA

Beskrivning
BÖJA KYRKA - Böja kyrka ligger öst - västligt placerad på en på närmast rektangulär, något avrundad, kyrkogård. Kyrkogården sluttar svagt mot det öppna jordbrukslandskapet i öster. På alla sidor avgränsas kyrkogården av en häck. Innanför häcken växer planterade lindar med regelbundet avstånd.
Kyrkogårdens huvudingång vetter mot parkeringsplatsen i söder. Den skall in på 1800-talet ha varit försedd med en stiglucka, vilken då förföll. Ingången utgörs idag av en rikt ornerad dubbelgrind av järnsmide, placerad mellan kraftiga, fyrsidiga granitstolpar. Från grinden leder en bred grusgång med två rader stenplattor till kyrkans västport. En andra kyrkogårdsgrind av järnsmide vetter mot vägen i väster. En likadan gång leder från sydgrinden till kyrkans västport. Runt kyrkan leder en grusgång.

I övrigt ligger de huvudsakligen resta gravstenarna av olika ålder placerade radvis på gräset i nord-sydlig riktning. Söder om kyrkan finns en gravtumba med äldre inskriptioner, troligen 1600-tal.