Stäng fönster Skara kn, VINKÖL 11:1 VINKÖLS KYRKA

Beskrivning
VINKÖLS KYRKA ligger öst - västligt placerad med koret i väster, på en rektangulär kyrkogård från 1872. 1937 - 1940 utökades kyrkogården med en skogskyrkogård omedelbart väster om den gamla. I gamla kyrkogårdens sydvästra hörn, infälld i en stenmur, ligger en nybyggd ekonomibyggnad. På andra sidan av denna mur, på skogskyrkogården, finns ett bårhus.
Den äldre kyrkogården inramas av en jämn stenmur och av en trädrad.
Kyrkogårdens huvudingång vetter mot den lilla parkeringsplatsen i öster. Ingången utgörs av en dubbel smidesgrind med spjälor, placerad mellan fyrsidiga stenstolpar med lockhällar. Från grinden leder en grusgång mot kyrkans östgavel, där den delar sig och följer södra och norra fasaden. En annan ingång leder in från den lilla körvägen i söder via en grusgång, delvis plattbelagd, och en granittrappa . Själva ingången utgörs av en muröppning. I öppningens östra del står en kraftig stolpe av trä, avtäckt med en lockhäll och ett klot av sten. Väster om öppningen är en liten stenhäll med ett stenklot lagt ovanpå muren. Ingången från skogskyrkogården i väster utgörs också av en muröppning. Grusgången från muröppningen mot kyrkan kantas på båda sidor av popplar. En annan muröppning, i västra kyrkogårdsmuren, är placerad omedelbart norr om kyrkans ekonomibyggnad.
Nordöst om kyrkan växer fyra enar i fyrkant. På kyrkogården växer även björkar, lindar m flera träd. Synlig kvartersindelning saknas på kyrkogården. Enstaka äldre gravvårdar omges av stenram.
SKOGSKYRKOGÅRD - Naturkyrkogården inramas av en granhäck mot norr, taggtråd mot väster och stenmur med några öppningar mot öster och söder. Den kuperade naturkyrkogården är bevuxen med gles blandskog. Smala grusgångar slingrar runt kyrkogården. I anläggningens östra del finns ett kalkstensaltare med tillhörande sarkofag. De utspridda gravvårdarna är anpassade till terrängen.
EKONOMIBYGGNAD - Byggnaden är klädd med gråmålad panel. Den har sadeltak med betongtegel och tillkom möjligen på 1970-talet.
BÅRHUS - Bårhuset, troligen uppfört 1951, är placerat i öst - västlig riktning i en backe. Byggnaden är murad av natursten och har gräsbevuxet sadeltak samt grå pardörr mot öster.