Stäng fönster Skara kn, VING 24:1 NORRA VINGS KYRKA

Beskrivning
NORRA VINGS KYRKA - Kyrkan är placerad i nordvästra delen av den stora kyrkogården, vilken sluttar något mot öster och söder. Kyrkogården smalnar av mot öster. Södra delen av kyrkogården, avskild genom en häck i öst - västlig riktning, har tillfogats 1968. Kyrkogården inramas på alla sidor av en jämn, kallmurad stenmur och av en trädrad med lindar. Huvudingången från Stenumsvägen i väster utgörs av en dubbel smidesgrind, troligen från 1800-talet. Grinden är rikt dekorerad med öglor och voluter upptill. Den är placerad mellan fyrsidiga stenstolpar med lockhällar och stenklot. En grusgång med plattor leder från grinden till kyrkans västra port. En enkelgrind i samma utförande vetter mot en parkeringsplats i norr och är placerad mellan fyrsidiga stenstolpar. En grusgång mot sydväst leder till kyrkans huvudingång. En tredje smidesgrind från väster leder till den senare tillfogade kyrkogårdsdelen i söder. Grinden, från 1968, av spjälor och två kors, är upphängd mellan två stenstolpar.
En grusgång följer norra muren och en går runt kyrkan. Söder om kyrkan är två mycket stora familjegravar, varav en inramas av en stenmur och den andra av järnstaket. Öster om koret finns flera grusgravar, några med stenram. Det finns även några vårdar med järnkors. Väster om sakristian växer en större tuja.
Den nyare kyrkogårdsdelen i söder uppdelas genom en häck i öst - västlig riktning. Utmed denna och utmed södra kyrkogårdsmuren är gravar placerade.