Stäng fönster Skara kn, HÄNDENE 13:1 HÄNDENE KYRKA

Beskrivning
HÄNDENE KYRKA ligger öst - västligt placerad på en liten rektangulär kyrkogård. I väster har 1968 tillfogats en smal kyrkogårdsdel som når ända intill landsvägen. Den äldre kyrkogården inramas på alla sidor av en jämn, kallmurad stenmur med jämnt huggna stenblock och av en trädrad med bland annat lindar.
Huvudingången vetter mot vägen i väster. Den utgörs av en dubbel smidesgrind med spjälor, upptill avslutade med sicksackmönster. Grinden är placerad mellan mycket kraftiga stenstolpar med stenkoner och stenklot överst. En grusgång leder från grinden mot kyrkans kor. Gången delar sig framför fasaden så att en triangel bildas. Triangeln är gräsbevuxen med planterade tujor. Från en muröppning i väster leder en grusgång till kyrkans västport. En annan grusgång leder runt kyrkan.
Kyrkogården har en viss kvarterindelning genom grusgångar. Söder om kyrkan finns en gravtumba. På kyrkogården finns även flera 1800-talsgravar av varierande former. Bland annat finns en obelisk och en vård i form av en bok sydväst om kyrkan. Flera vårdar omges av stenram eller gjutjärnstaket. Baron Axel Fich´s vård inramas av en häck.
Den nyare, mindre kyrkogården är placerad lägre i terrängen än den äldre. Den inramas i öster av en äldre kallmurad stenmur av huggna block och i övrigt av måbärshäckar. En ingång från väster utgörs av en sentida, dubbel smidesgrind med spjälor, placerad mellan fyrsidiga stolpar. Stolparna är av mursten och täcks av plana stenlock. Från porten leder en rad ojämna kalkstenar mot söder. En bredare kalkstensgång leder mot nya kyrkogården i väster. I muren mellan nya och gamla kyrkogården är två öppningar med en kalkstenstrappor. Trappan i norr består av fem djupa steg och har mot söder en handledare. Kyrkogården indelas i ett fåtal, större kvarter med nya vårdar.