Stäng fönster Skara kn, EGGBY 2:5 EGGBY KYRKA

Beskrivning
EGGBY KYRKA - Kyrkan ligger öst - västligt placerad i södra delen av den närmast kvadratiska, äldsta delen av kyrkogården. Kyrkogården sluttar något mot norr. Möjligen är östra delen av gamla kyrkogården tillfogad senare. Kyrkogården utvidgades med en helt ny, triangulärt formad del i nordväst 1970. Den gamla delen inramas på alla sidor av en kallmurad stenmur av kalkstenar. Mot Klockaregården i öster finns även en hög häck med bland annat syren. Kyrkogårdens huvudingång i nordväst vetter mot Varnhemsvägen. Den utgörs av en rikt utsirad dubbel smidesgrind med vridna spjälor och överst voluter. Grinden är placerad mellan fyrsidiga, uppåt konande stenstolpar. En grusgång med två rader kalkstensplattor leder fram till kyrkans västportal. Även framför porten ligger kalkstensplattor. Norr om grinden finns en muröppning till den nyare delen av kyrkogården. En annan grind mot vägen är belägen i sydmuren, mitt för kyrkans sydport. Den utgörs av en enkelgrind med i övrigt samma utseende som grinden i väster. Utanför grinden är en kalkstenstrappa från vägen med fem steg och träräcke. En muröppning mitt i norra stenmuren leder till omgivande betesmark och en öppning i norra delen av östra muren leder till Klockaretomtens församlingshem.
En grusgång leder runt kyrkan. I övrigt är kyrkogården helt gräsbevuxen och saknar egentlig kvarterindelning förutom öster om koret. Här finns ett antal äldre, kvartersvis ordnade gravar, varav några har stenram. Här finns även en obeliskartad sten. Nordväst om tornet, söder om den plattlagda grusgången, finns ett järnkors och en rest runsten. Norr om kyrkan finns två längre häckar.
Runstenen är, enligt uppgift, från 1000-talet och bär följande inskription: "ÖGU (Öga) RESTE DENNA STEN EFTER ÅSBJÖRN (SONEN) SIN". Runstenen var vid 1700-talets slut placerad invid "kyrkogårdsporten".
Den nya delen av kyrkogården inramas på alla sidor av en låg kallmurad kalkstensmur samt mot vägen i söder även av en häck av låga tallar. Från muröppningen leder gångar med plattor vidare. Kyrkogården här indelas i kvarter genom måbärshäckar.