Stäng fönster Orust kn, GILLEBY 4:1 TEGNEBY KYRKA

Beskrivning
TEGNEBY KYRKA ligger i nordöstra delen av kyrkogårdens äldre del, på en terrassering något högre än övriga kyrkogården. Inga gravar finns norr och öster om kyrkan. Kyrkogården är omgärdad av en kallmurad gråstensmur. Norr och öster om kyrkan utgör muren samtidigt stödmur för kyrkogården som här ligger avsevärt högre än marken nedanför. Innanför muren står uppvuxna lövträd. Huvudingången är i väster, från en parkeringsplats, och härifrån leder en bred gång upp till kyrkporten. En mindre ingång via en trappa finns öster om kyrkan, används knappast längre. Gravarna ligger tätt, och de flesta har ram. En del höga och halvhöga gravvårdar skapar karaktär åt kyrkogårdens sydöstra del.

Denna äldre del är utvidgad till nuvarande storlek under 1800-talet, med en förlängning åt väster 1923. Området närmast kyrkan har varit i bruk sedan medeltiden, och nuvarande kyrkans föregångare låg på samma plats som nuvarande.

EN YNGRE DEL ligger väster om den äldre, från 1971-72.

Väster om kyrkogården ligger en parkeringsplats, och invid denna en EKONOMIBYGGNAD med förråd och bisättningsrum. Den är vitputsad och har ett flackt tak, avvalmat åt alla håll. Ritad av Stig Kihlenstam 1971.