Stäng fönster Orust kn, OTTESTALA 2:10 MYCKLEBY KYRKA

Beskrivning
MYCKLEBY KYRKA ligger på kyrkogårdens högsta punkt, på den äldre delen av kyrkogården. Hela den äldre delen av kyrkogården ligger i östsluttning, varför det finns en stödmur öster om kyrkan. Det äldsta partiet närmast kyrkan har varit i bruk sedan medeltiden. En del gravar ligger på sydsidan, men merparten ligger i slänten öster om kyrkan. Kyrkogården är omgärdad av en kallmurad gråstensmur. Innanför muren står höga uppvuxna lövträd. Ingångar finns i öster, söder och väster, mellan grindstolpar, vitputsade med pyramidformad överdel, krönt av stenklot. I väster står grindstolparna sedan 1927 med flera meters mellanrum, eftersom kyrkogården här ansluter till en yngre utvidgning, och men då anlade en plan framför kyrkan. Grusade och delvis asfalterade gångar i enkelt rutnätssystem, och gräsbevuxna kvarter. Gravarna ligger relativt tätt, och många har ram, särskilt i närheten av kyrkan. En del höga och halvhöga gravvårdar skapar karaktär åt vissa kvarter.

Denna äldre del är utvidgad till nuvarande storlek först omkring 1850 och sedan i den östliga delen 1883.

EN YNGRE DEL ligger väster om den äldre, invigd 1927. Den är omgärdad av en kallmur även den, och med ingångar i norr och söder samt till den äldre delen. Ingång mellan grindstolpar av huggen sten. Inga träd inne på kyrkogården, men däremot utanför muren. Denna del ligger lägre än den äldre delen, och är planerad för större familjegravar runt murarna. Mittpartiet omgärdas av en tuktad häck. Området där var från början avsett för fria begravningar men är numera avsedd för mindre gravar utan stenramar.

Kyrkogårdens YNGSTA DEL ligger öster om den gamla delen, på andra sidan vägen, anlagd 1992. Modern planering, med de olika delarna avgränsade av häckar. Här finns också en minneslund.

En EKONOMIBYGGNAD av gråmålat trä ligger omedelbart norr om kyrkan, byggd 1974, efter ritning av Stig Kilenstam. Strax utanför kyrkogården, i sydöst, ligger KYRKSTALLAR, en gråmålad länga med pulpettak, uppförda 1923. Intill kyrkstallarna ett BÅRHUS av trä, klätt med liggande grå träpanel och försett med tegeltak. Uppfört 1975 efter ritningar av Stig Kilenstam. Bakom dessa två ligger ett GARAGE, en röd träbyggnad från 2001.