Stäng fönster Gotland kn, ÖJA KYRKOGÅRDEN 1:1 ÖJA KYRKA

Beskrivning
Öja kyrkogård består av en äldre del kring kyrkan som utvidgats flera gånger, åt söder omkring 1880 och åt öster 1923-24, samt en nyare del i väster som invigdes på 1970-talet.

På den nya delen av kyrkogården är en minneslund anlagd (invigd 1995). Dess centrum utgörs av ett kors som formgivits och tillverkats av stenmästaren Olov Nilsson, Burgsvik.

Den äldre delen av kyrkogården omges av kallmurade stensmurar (sand- och kalksten), ca 110 – 150 cm höga, den norra av dessa murar torde vara ha ansenlig ålder. De fyra öppningarna är placerade mitt på mursträckningarna. På den södra sträckningen finns järngrindar mellan stenpelare, på den östra en rekonstruerad portal med järngrindar med årtalet 1887 och på den norra en smal trägrind mot prästgården.

Grusbelagda gångar från grindarna och fram till och samt runt kyrkobyggnaden.
Den nya delen av kyrkogården omges av kallmurad sandstensmur. Öppningar i öster, norr och väster, i de senare samt i en av de östra öppningarna finns järngrindar. Grusbelagda gångar.

Innanför den gamla kyrkogårdsmuren är lövträd planterade, huvudsakligen lönn och lind. På den nya delen finns planteringar i form av buskar och lövträd (rönn).
Söder om kyrkogården finns två skyddstak för uppställda gravhällar. Intill den södra muren står flera byggnadsdetaljer av sten.

På den gamla delen av kyrkogården finns 7 st. lyktstolpar och på den nya delen 4 st.

På kyrkogården fanns vid kyrkogårdsinventeringens genomgång 1996 457 st. synliga gravar.

Övriga byggnader på kyrkogården
I den östra kyrkogårdsmuren finns en stiglucka i form av en trappgavelsport. Utanför kyrkogården i söder är två skyddstak för äldre gravstenar samt ett enkelt avträdeshus uppställda.

Öster om kyrkogården, på andra sidan landsvägen, står ett stenhus under plåttak som inrymmer förråd och verkstad för kyrkans och kyrkogårdens behov och en likvagnsbod. Huset är tillbyggt på baksidan med en carport.