Stäng fönster Gotland kn, VIKLAU KYRKOGÅRDEN 1:1 VIKLAU KYRKA

Beskrivning
Viklau kyrkogård har en rektangulär utformning, främst p.g.a. att den 1950-52 utvidgades åt öster, övergången mellan de båda kyrkogårdarna markeras genom att grunden till den gamla muren är bevarad. Den nya delen är belägen något högre genom att jordmassor blivit påförda. Uppgången till den sker via en kalkstenstrappa.

På kyrkogården fanns vid kyrkogårdsinventeringen 1996 101 st. synliga gravar, inga gravar finns på den norra sidan av kyrkan.

Hela kyrkogården omges av kallmurade kalkstenmurar, vilka tillkom 1952-53 med undantag för muren utmed landsvägen, som uppfördes 1964.. Delar av den äldre muren revs då en skolbyggnad uppfördes i slutet av 1800-talet. Den norra delen av muren torde dock vara av högre ålder än 1900-tal. Murarnas höjd varierar mellan 80-120 cm, och bredden är ca 50 cm. Muren mäter i söder 75 m, i öster 45 m, i norr 75 m och i väster 45 m.

Den västra muren bryts av en stiglucka med pardörrar. Sadeltaket täcks av falar. På stigluckans norra fasad finns ett litet skyddstak för de två gravhällar som ställts upp där. I den södra muren två ingångar, båda med pargrindar av järn mellan stolpar av kalksten.

Från stigluckan i väster löper en grusgång utmed kyrkans södra fasad, den fortsätter österut till den nya kyrkogården, anslutande gångar från de båda södra ingångarna.

Innanför murarna på den gamla kyrkogården växer lövträd (huvudsakligen lönn och ask). I det sydvästra hörnet växer en stor lönn av hög ålder, på den nya delen av kyrkogården är en pergola anlagd.

Kyrkogården belyses av två lyktstolpar.

På stigluckans norra sida finns som nämnts två gravhällar – en kalkstenshäll med run-ristningar samt en sandstenshäll med fragmentariska ristningar.

Öster om kyrkogården finns en ruinkulle, troligen efter den medeltida prästgård som förstördes av en brand 1589.

Övriga byggnader på kyrkogården
En stiglucka i den västra kyrkogårdsmuren. Uppmurad av kalksten med vitputsade fasader samt med pardörrar av tjärade bräder. Sadeltaket täcks av tjärade falar.