Stäng fönster Orust kn, PRÄSTTORP 3:1 LÅNGELANDA KYRKA

Beskrivning
LÅNGELANDA KYRKA ligger ungefär i mitten av kyrkogårdens äldre del, och på dess högsta punkt. Denna den äldsta delen ligger också högre än den omgivande terrängen, och kyrkogårdens murar fungerar därför som stödmurar mot de lägre liggande delarna. Kyrkogården har kontinuitet sedan medeltiden. Utanför dess sydsida meandrar sig en bäck genom landskapet, och längs dess norrsida går en mindre väg. Något glest mellan gravarna är det, men det finns gravar på alla sidor om kyrkan, många lite äldre och flera med höga eller halvhöga vårdar.

Kyrkogården har utvidgats i flera etapper. 1867 anlades en ny del nordväst om den gamla, på andra sidan landsvägen. 1923 utvidgades den äldsta delen åt öster, efter ritning av Nils A Blanck. 1939 utvidgades så den nya delen åt öster (efter ritningar av Axel Forssén), och i samband med detta fick bäcken norr om kyrkogården rätas. 1980 skedde ytterligare en utvidgning åt öster, 1994 ytterligare åt öster.

1867, 1939 och 1980 och 1994 års utvidgningar ligger alltså på norra sidan om vägen, och den äldsta delen samt 1923 års utvidgning söder om vägen.

Alla kyrkogårdsutvidgningarna har gråstensmurar mot vägen, och häckomgärdningar ut mot det omgivande landskapet. Stödmurar finns också på vissa parter. Ingångarna är markerade med kraftiga grindstolpar, dels av sten och dels putsade, och med smidesgrindar. Vid ingången till 1939 års del finns dessutom en halvrund indragning i muren invid grinden.

Innanför murarna står uppvuxna lövträd, utom på 1923 års del. Gravarna står i gräsbevuxna kvarter, med grusade gångar i enkla rutnätssystem, utom kring kyrkan, där gångarna går upp mot kyrkan samt runt denna.

En kombinerad EKONOMIBYGGNAD och BÅRHUS ligger öster om kyrkan, invid 1994 års utvidgning. De är byggda efter ritning av arkitekt Stig Kilenstam, Ljungskile 1961, och har en modernistisk utformning.