Stäng fönster Gotland kn, SUNDRE KYRKOGÅRDEN 1:1 SUNDRE KYRKA

Den gamla kyrkogården
Sundre kyrkogård är rektangulärt utformad. Den utvidgades 1871 åt söder och senare åt öster.

Kyrkogården är omgiven av bruksmurade sandstensmurar som mäter 58 m i söder, 42 m i öster, 57 m i norr och 53 m i väster. De norra och västra mursträckorna torde vara av hög ålder, de södra och östra tillkom i samband med de nyss nämnda utvidgning-arna. I den södra muren finns en öppning, flankerad av kalkstenspelare uppförda på 1930-talet, i den västra muren i det sydvästra hörnet finns en medeltida trappga-velsportal bevarad, och i den östra muren finns en nyupptagen öppning till kastalen.
Grusbelagd gång finns mellan ingången i den södra muren och fram till långhusportalen i den södra fasaden. Fasaderna belyses med strålkastare placerade i kyrkogårdens fyra hörn. En lyktstolpe står utanför den södra ingången.

Innanför den östra muren är lönnar och askar planterade, intill de sydöstra och västra murarna finns några självsatta askar. Innanför den södra muren finns en ligusterhäck.

Väster om kyrkan tycks inga gravplatser förekomma, medan man på tidigt 1800-tal begravde på den norra sidan. På kyrkogården fanns vid kyrkogårdsinventeringens genomgång 1996 54 st. synliga gravar. Längs med den västra muren står flera gravhällar/altarskivor lutade. På kyrkogårdens södra del står den nedmonterade skorstenen, en vinschsten, samt en (kolonn?)trumma av sten.

Den nya kyrkogården
Kyrkogården är i det närmaste rektangulär till sin utformning. En central gång delar kyrkogården i två halvor. Gångarna är belagda med grus. Kyrkogården omges av nätstaket på trästolpar. Dubbla järngrindar i det sydöstra hörnet samt mitt på den norra sträckningen.

Innanför staketet är lövträd planterade (lind, oxel och ask).
På kyrkogården fanns 2008 30 st. synliga gravar.

Övriga byggnader på kyrkogården
Utanför kyrkogårdens södra mur är ett stall uppfört på ruinerna efter vad som tros vara den gamla prästgården. Byggnaden är uppförd av sand- och kalksten(?). Putsen ut- och invändigt har mera karaktär av brett utstrukna fogar än traditionellt putsskikt
Sadeltaket är belagt med falar på tätt undertak. Östra gaveln har pardörrar av stående bräder samt rektangulärt snickerifönster med spröjs. Allt virke är utvändigt tjärat. Golvet belagt med grus. I stallet står bl.a. 7 st. gravhällar, tjärsmörjningskorg och gjutjärnskamin.
I den västra kyrkogårdsmuren finns en medeltida stiglucka (trappgavelsport) av sandsten med en järngrind.