Stäng fönster Mellerud kn, SKÅLLERUD 1:21 SKÅLLERUDS KYRKA

Beskrivning
Kyrkan är vackert belägen på en lövskogsbevuxen höjd vid sjön Närens nordligaste vik. Kyrkan omgärdas av en kyrkogård. En knapp kilometer norr om kyrkan finns också nya, eller norra kyrkogården som en särskild enhet.

KYRKOGÅRDEN - har en långsmal form i nord-sydlig riktning. Dess äldsta del, "gamla kyrkogården" finns i söder och har en kvadratisk form med kyrkan belägen i dess norra del. Utvidgningar har sedan skett i etapper norr om kyrkan 1953 och 1973. "Gamla kyrkogården" omgärdas av kallmurar mot norr och öster. Mot söder, väster och sydost sluttar marken och kanterna är uppbyggda av murar med järnstaket som avgränsning längs kyrkogårdens markplan. Kyrkogårdens yngre delar avgränsas av häckar. Till de olika kyrkogårdsentréerna finns svarta smidesgrindar med stolpar av natursten till "gamla kyrkogården" och av betong avtäckta med natursten till de yngre delarna. Huvudentrén till gamla kyrkogården sker från öster nära kyrkans kor. Längs muren finns där en rad med smidda gravkors, en typ av gravvårdar som är en välkänd och betydelsefull del av Dalslands och stiftets kulturarv. Gångarna på kyrkogårdens olika delar är huvudsakligen grusade, på de nya delarna finns också smala gångar med skifferplattor. Där finns också avskiljande låga häckar mellan gravkvarteren. På gamla kyrkogården finns enstaka grusade gravar varav några större för bland annat bruksägare. På gamla kyrkogården finns också en del äldre träd främst stora lindar.

NYA, eller NORRA KYRKOGÅRDEN - är en särskild enhet belägen intill landsvägen en knapp km norr om kyrkan. Den har en kvadratisk form med entrén belägen på dess västra sida, mot vägen. Där finns en kallmur och en grind av svart smidesjärn med stolpar av granit. Längs övriga sidor finns stora träd, bl a lindar. Från entrén leder en grusad gång kantad av björkar fram till en minneslund på östra sidan. Mitt på kyrkogården korsas den öst-västliga grusgången av en likadan i nord-sydlig riktning. De båda gångarna bildar således ett kors som delar kyrkogården i fyra delar. På kyrkogården finns enstaka grusade gravar. I förhållande till övriga kyrkogården har minneslunden ett förhöjt läge med trappsteg som terrassering mot väster. Minneslunden är delvis stenlagd och där finns ett träkors och en klockstapel (ca 1990). Norra kyrkgården anlades ursprungligen 1919 och utvidgades 1938 mot öster. Platsen för minneslunden tillkom då som ceremoniplats för begravningar och det fanns tidigare en fast monterad bårpall på platsen.