Stäng fönster Mellerud kn, HOLMS-BERG 1:15 HOLMS KYRKA

Beskrivning
Till kyrkoanläggningen hör kyrkan, en fristående klockstapel, ett bårhus och en modern ekonomibyggnad, alla belägna på eller intill kyrkogården. Ca 200 meter sydost om kyrkan finns ytterligare en kyrkogård, "Nya kyrkogården", som en särskild enhet.

KYRKOGÅRDEN har närmast en kvadratisk form med den äldsta delen huvudsakligen belägen söder om kyrkan. Utvidgningar under 1900-talet har skett mot väster omkring 1955 och mot norr och väster omkring 1975. Mot öster har också skett en mindre utvidgning i anslutning till vägen som leder upp mot Bergs säteri. Kyrkogården omges, utom på de nyare delarna mot norr, av kallmurar. Även mellan de olika utvidgade delarna finns murar. Vid entréerna mot söder och öster, liksom till minneslunden i kyrkogårdens nordöstra del, finns svarta smidesgrindar. I anslutning till murarna växer rader med träd, huvudsakligen askar, lindar och lönnar. Längs den gamla yttermuren mot norr står tre stora askar. På kyrkogårdens äldsta del finns också några björkar och kring p-platsen söder om kyrkan en rad med ekar. Låga häckar växer på yngsta delen i norr och i väster. Där finns också fyra pyramidekar.

Gångarna på kyrkogården är alla asfalterade med undantag av en gång med konststensplattor framför klockstapeln söder om kyrkan. Markytorna domineras av gräs. Söder om kyrkan finns några få grusgravar, varav ett par större med järnstaket runt om. Öster om koret finns en liten lund med Wilhelm (1832-1905) och Axel (1875-1950) von Schneiderns gravar. Dessa var ägare till Bergs säteri och har skänkt marken på kyrkogårdens östra del. Axel von Schneidern var också landshövding i Älvsborgs län 1922-1945. Förutom kyrkan och klockstapeln finns ytterligare två byggnader på kyrkogården. I sydöstra hörnet finns ett vitputsat bårhus från 1950 med skiffertak och norr om kyrkan en ekonomibyggnad med bl a personalutrymmen från ca 1980, även denna vitputsad och med skiffertak.

"NYA KYRKOGÅRDEN" tillkom omkring 1880 efter att församlingen inköpt den s k Hasslekullen av patron Jansson på Berg för 650 kronor. Liksom kyrkan omges den av öppen jordbruksmark. Kyrkogården har en i stort sett kvadratisk form efter en utvidgning mot söder i slutet av 1940-talet. Entréer med svarta järngrindar finns från nordost och sydost. Kyrkogården inramas av häckar av oxel samt oxel- och lönnträd. Dess kvadratiska form delas av två grusade gångar som möts mitt på kyrkogården och bildar en korsform. Längs den ena av gångarna finns en allé med cypresser. På kyrkogården finns enstaka grusade gravar, huvudsakligen på dess nordöstra del. Mot nordväst finns en asfalterad p-plats och en enkelt utformad förrådsbyggnad från 1965.