Stäng fönster Mellerud kn, KARIHAGEN 1:6 GRINSTADS KYRKA

Beskrivning
Till kyrkoanläggningen hör kyrkan med omgivande kyrkogård, ett bårhus och en ekonomibyggnad vid den asfalterade parkeringsplatsen vid södra kyrkogårdsmuren. Vid p-platsen fanns fram till 1960-talet en länga med kyrkstallar. Bårhuset, beläget intill norra kyrkogårdsmuren och uppfört omkring 1952, är vitputsat och har ett skiffertäckt sadeltak. Ekonomibyggnaden som inrymmer personalrum, förråd och toalett och förråd, är uppfört omkring 1950 och vit locklistpanel och ett sadeltak täckt av korrugerad plåt.

Kyrkogården har en rektangulär långsmal form i öst-västlig riktning på plan mark. Den äldsta delen är belägen närmast kyrkan, vilken sedan utvidgats mot väster 1847 och mot öster i två etapper, 1878 och 1938. Den senare förändrades delvis i slutet av 1960-talet efter ett förslag av trädgårdsarkitekt Samuel Kaldén, Karlstad.

Kyrkogården inramas på alla sidor av en kallmur av gråsten vars äldsta delar kan vara från 1770-talet. Längs muren växer höga träd, främst lönnar och askar. I övrigt finns enstaka träd främst tre stora ekar som markerar gränsen för 1938 års utvidgning. Mot söder och öster finns stigluckor, portaler med vitputsade pelare och skiffertäckta sadeltak. Denna typ av kyrkogårdsingångar har varit ovanliga i Dalsland och få är bevarade. Den södra är placerad rakt i linje med den gamla prästgårdens mittaxel. Den östra är troligen nyuppförd i samband med utvidgningen åt detta håll. Sedan gammalt har det dock funnits stigluckor både mot söder och öster. Mot väster och sydost finns grindar med vitputsade stolpar täckta av små tälttak av skiffer, de västra krönta av metallkors. Vid västra, östra och sydöstra kyrkogårdsentréerna finns grindar av svart smidesjärn varav de två förstnämnda är av äldre datum. En äldre grind, utan stolpar, finns också i norra kyrkogårdsmuren. Kyrkogårdens gångar är huvudsakligen asfalterade. De flesta gravar är gräsbevuxna förutom några enstaka grusade gravar. På kyrkogården finns också några smidda gravkors från 1800-talets mitt.