Stäng fönster Mellerud kn, GÖBYN 1:14 M.FL. ERIKSTADS KYRKA

Beskrivning
Till kyrkoanläggningen, vid den nuvarande kyrkan, hör kyrkan med omgivande kyrkogård, en ekonomi- och personalbyggnad och ett bårhus. Ekonomi- och personalbyggnaden var ursprungligen kyrkstallar, uppförda som byggdes om ca 1970. Byggnaden har faluröd locklistpanel och sadeltak täckt av tvåkupigt tegel. Bårhuset är byggt 1961 (arkitekt Gunnar Henriksson, Karlstad) i souterrainläge med en fasad av granit och kopparklädda portar.

Kyrkogården tillkom ungefär samtidigt med kyrkan, invigd 1881. Kyrkans placering följer åsens riktning i landskapet och är därför orienterad i nordväst-sydostlig riktning med koret i sydost. Från kyrkan sluttar marken i sydvästlig riktning ned mot landsvägen och kyrkogården breder ut sig på sluttningen söder och öster om kyrkan. Kyrkogårdens östra del är en utvidgning från 1937. Längs landsvägen i söder finns en kallmur med två svarta smidesgrindar som har stolpar av natursten. Mot öster och väster avgränsas kyrkogården av hagtornshäckar. Mot norr avgränsas kyrkogården av en liten jordbrant mot en åker. Lönnar och askar växer längs kyrkogårdens kanter mot öster, söder och väster. En trädrad markerar också gränsen för 1937 års utvidgning på vilken det växer låga häckar. Samtliga gångar är grusade liksom parkeringsplatsen sydväst om kyrkan framför ekonomi- och personalbyggnaden. De flesta gravar är gräsbevuxna förutom några enstaka grusade gravar närmast söder om koret. Många av de begravda har titeln hemmansägare vilket speglar den utpräglade jordbruksbygden.