Stäng fönster Mellerud kn, BOLSTADS PRÄSTGÅRD 1:17 M.FL. BOLSTADS KYRKA

Beskrivning
Till kyrkoanläggningen hör kyrkan med omgivande kyrkogård, ett bårhus samt en ekonomibyggnad vid den asfalterade parkeringsplatsen vid norra kyrkogårdsmuren. Bårhuset, beläget alldeles söder om kyrkogården, är uppfört 1978, vitputsat och har ett skiffertäckt sadeltak. Ekonomibyggnaden inrymmer toalett och förråd, har fasader av brun locklistpanel och ett sadeltak täckt av korrugerad plåt.

Kyrkogården har en rektangulär form i öst-västlig riktning och utbreder sig främst på kyrkans västra sida. Den äldsta delen utgör en kvadrat, huvudsakligen belägen på kyrkans södra och västra sida. Kyrkogården har sedan utvidgats i två etapper västerut, 1878 och 1963. Den äldsta delen omgärdas av en kallmur och de yngre delarna av en hög oxelhäck. Förutom muren och häcken omges kyrkogården av träd av varierande ålder och storlek, bl a lönnar och askar. En rad med träd, stora askar, finns också på gränsen mellan den äldsta "kvadraten" och 1878 års utvidgning. I samband med utvidgningen revs en mur bort här. På 1750-talet lades kyrkobalkar av sten och välvda portar murades. På äldsta delen finns idag ingångar från 1844 mot norr, söder och öster. Stolparna är skiffertäckta med tälttaksliknande överbyggnader av stora skifferplattor. Grindarna är dekorativt utformade av svart smidesjärn. I norra kyrkogårdsmuren finns en liknande ingång, från 1963, men med skifferplattor av mindre storlek. Kyrkogårdens gångar är grusade med undantag av gångarna med naturstensplattor fram till kyrkans entréer i norra och södra korsarmen. På kyrkogårdens äldsta delar finns flera grusade gravar samt ett flertal äldre gravvårdar bl a ligghällar och kalkstenskors från 16- och 1700-talen samt smidda gravkors från 17- och 1800-talen. Invid kyrkans murar, mellan koret och norra korsarmen finns ett gravkvarter för präster från släkten Wigelius och Lizell. Prosten Per-Olof Wigelius och kontraktsprosten Johan Viktor Lizell var verksamma som präster i Bolstad 1864-1913. Johan Viktors son Gustaf Wilhelm, också begravd här, var professor och domprost i Uppsala. Prästgårdslivet i Bolstad under senare delen av 1800-talet finns skildrat i memoarer av Per-Olof Wigelius systerson Pelle Ödman och av Gustaf Wilhelm Lizell.