Stäng fönster Mariestad kn, TIDAVAD 24:1 TIDAVADS KYRKA

Beskrivning
TIDAVADS KYRKA - Kyrkan ligger öst - västligt placerad i nordvästra delen av den rektangulära kyrkogården, som sluttar kraftigt mot öster. Söder om kyrkan finns en klockstapel. Kyrkogården inramas av en stenmur, av en trädrad med bland annat ekar samt, mot öster, även en snöbärshäck. 1758 planterades 80 ekplantor av kronolänsmannen och kyrkvärden Ullström. 44 av dessa ekar tog sig.
Kyrkogårdens huvudentré i öster utgörs av en dubbel smidesgrind, rikt utsirad med bland annat voluter och placerad mellan stenstolpar. På grinden är ristat "1833". En stentrappa med två steg samt viloplan leder från parkeringsplatsen och upp till grinden. Innanför grinden finns ytterligare en trappa med åtta steg samt dubbla handledare av järn. Vid var och en av trappans sidor är vid varje sida en murad vägg. Härifrån leder en grusgång mot väster utmed kyrkans sydfasad.
En liknande grind vetter mot ett före detta kyrkstall och Frälsegården väster om kyrkogården. Från denna grind leder en grusgång mot kyrkoporten. Runt kyrkan går en smal grusgång.
Egentlig kvartersindelning saknas. I sydväst finns flera äldre gravvårdar, bland annat obeliskartade stenar och några vårdar med stenramar och grus. I öster finns ett järnkors och två tidiga 1800-talsstenar.
KLOCKSTAPEL - Den inbyggda klockstapeln har vertikal övervåning. Undervåningen är kjolformad och orienterad i nord- sydlig riktning. I öster och väster finns triangulära stödväggar. Klockstapeln är klädd med rödmålat spån. I varje väderstreck finns två högt placerade, rektangulära gluggar med bruna jalusiluckor och vita, rundbågade träomfattningar. Taket utgörs av en karnisformad huv, uppsvängd till en kägelformad spira, krönt av ett järnkors. Taket och "kjolen" täcks av hyvlade spån, medan stöttorna och klockstapelns övervåning har så kallade kyrkspån. Mot norr finns dubbla, svartmålade plankdörrar med ett smalt plåttak över. Grunden utgörs av enstaka naturstenar . Klockstapeln används även som förråd. Invändigt finns en lång, ny öppen trätrappa (ny). På andra våningen hänger de två klockorna.