Stäng fönster Gotland kn, LAU KYRKOGÅRDEN 1:1 LAU KYRKA

Beskrivning
Kyrkogårdens utformning är i det närmaste kvadratisk. I söder, öster och väster är de medeltida stigluckorna bevarade vilket tyder på att kyrkogården i stort har bevarat sin ursprungliga utsträckning. På kyrkogården finns idag (1996) 192 synliga gravar.

Kyrkogården är omgiven av en kallmurad kalkstensmur. Murarnas utsträckning är i söder 78 m, i öster 68 m, i norr 72 m, och i väster 59 m, murarnas höjd varierar (invändigt) mellan 80-90 cm bredden varierar mellan 85-100 cm. Muren i norr torde vara den äldsta delen. Vissa partier av kyrkogårdsmurarna (i öster och norr)är överväxta av murgröna. Kyrkogården omges av lövträd som ask, lönn och lind.

Stigluckorna i söder, öster och väster har faltak. Invändigt är golven i de södra och östra luckorna är täckta med sandstenshällar. På en av hällarna i den södra stigluckan kan ännu inskriftsfragment urskiljas. Den södra stigluckan utgör huvudingång till kyrkogården. Den västra stigluckan inreddes på 1950-talet till bårhus, numera används den som förvarings- och materialbod. En gångstig av kalkstensflis leder från södra stigluckan till kyrkans huvudingång och vidare utmed den södra fasaden.

Lau kyrkogård har högt kulturhistoriskt värde, bl.a. genom att stigluckorna bevarats och kyrkogården har kvar sin ursprungliga utsträckning. Det bör också nämnas att den är belägen mellan två förhistoriska gravfält.

I anslutning till den norra muren ligger ruinen av den medeltida prästgården, vilken troligen lämnades att förfalla under tidigt 1600-tal. Intill muren finns även en djup brunn, troligen medeltida, täckt av en kalkstenshäll. Intill den västra prästgårdsmuren är 37 gravvårdar placerade. Öster om landsvägen står det f.d. sockenmagasinet av trä. Det restaurerades på 1990-talet. På samma tomt står också en likvagnsbod.

Övriga byggnader på kyrkogården

Södra stigluckan
”Likluckan”, används som huvudentré till kyrkogården Taket består av tjärade falar i dubbeltäckning. Dubbelport av stående tjärade bräder. I det högra portbladet finns en mindre gångdörr. På båda sidor om porten finns huggen, sekundärt använd sten, som är oputsad. Hela stigluckan är putsad med KC-bruk med kvastad och kalkav-färgad yta. Invändigt finns ett innertak av bräder golvet är belagt med kalksten.

Östra stigluckan
”Brudluckan”, är uppmurad av kalksten, putsad och vitkalkad med huggen kalkstensomfattning. Taket består av dubbla lager falar utan tät bördning, golvet är belagt med kalkstensflis. Dörrbladet är tillverkat av grova, tjärade bräder.

Västra stigluckan
”Bönde lucka”, är uppmurad av kalksten och putsad och kvastad med KC-bruk. Taket är ett tjärat faltak. Hörnkedjorna i öster är frilagda, På den sydöstra hörnkedjan finns en femuddig stjärna inristad. Åt öster en dubbeldörr målad i brunt. Golvet är belagt med kalkstensflis.