Stäng fönster Mariestad kn, HASSLE 6:1 M.FL. HASSLE KYRKA

Beskrivning
HASSLE KYRKA är belägen i norra delen av en oval kyrkogård. Kyrkan är öst - västligt orienterad, men har tornet i öster. Kyrkogården ligger på krönet av en rullstensås. Nordöst om kyrkan ligger ett bårhus.
Kyrkogårdens huvudingång i öster utgörs av en dubbel spjälgrind av smide, placerad mellan stenstolpar. En grusgång med kantsten leder till kyrkans östportal. Innanför grinden är fem granittrappsteg. Det finns ytterligare en grind från öster, men bredare och av senare tillverkning än den förra. Denna, som är upphängd mellan stenstolpar, är placerad norr om bårhuset och härifrån leder en grusgång tvärs över kyrkogården. Mot körvägen i söder vetter en dubbel smidesgrind med spjälor, placerad mellan fyrsidiga stenstolpar. Från grinden leder en grusgång med stenkant mot kyrkans syportal. Närmast kyrkan är gången belagd med stenplattor. En nyare, dubbel smidesgrind mellan stenstolpar i väster leder till en parkeringsplats. En gång med stenplattor leder härifrån mot öster. En plattgång leder också runt kyrkan.
Mellan kyrkogården och församlingshemmet (f.d. prästgården) i norr växer bitvis en häck (östra partiet). I övrigt är den gräsbevuxna gränsen mellan kyrkogård och före detta prästgård (nuvarande församligshem) otydlig. I väster, söder och öster inramas kyrkogården genom en kallmurad stenmur av tuktad natursten och av en trädrad.
Kyrkogården indelas i kvarter. Enstaka gravar inramas av stenram och i väster finns en gravvård med grus och järnstaket. I nordöstra delen av kyrkogården är gravarna huvudsakligen av senare datum. Norr om kyrkan, i gränsområdet mellan kyrka och före detta prästgård finns en högt belägen minneslund. Den runda platsen med ett stort lövträd och en liggande stenhäll, begränsas genom stenläggning av natursten.
BÅRHUS - Bårhuset är putsat och vitmålat samt försett med ett skiffertäckt tälttak. Mot väster finns en träport med rikt listverk. Bårhuset är troligen från tidigt 1900-tal.