Stäng fönster Mariestad kn, BREDSÄTER 9:1 BREDSÄTERS KYRKA

Beskrivning
BREDSÄTERS KYRKA är öst - västligt belägen i västra delen av en liten avlång kyrkogård, vilken smalnar av i öster. Omedelbart väster om kyrkan ligger en klockstapel. Kyrkogården omges på alla sidor av en kallmurad stenmur. I söder, öster och norr är en trädrad med bland annat lönn, lind och ask. Huvudingången i söder är en dubbel grind, möjligen från 1679, med spjälor samt överst och nederst liljeliknande former. Överstycket har på utsidan ristad dekor. Grinden sitter mellan kraftiga kalkstensstolpar med lockhällar, stenkoner och överst stenklot. Från grinden leder en grusgång mot kyrkans sydportal. Grinden mot ekonomibyggnaden i öster är från sent 1900-tal. Även detta är en dubbel smidesgrind mellan stenstolpar. En grusgång leder mot väster och kyrkans sydfasad. En grusgång leder runt kyrkan, en runt klockstapeln och grusgångar finns även utmed stenmurarna.
Gravkvarter saknas. De relativt fåtaliga gravarna ligger på alla sidor av kyrkan, några är nyare och enstaka från 1800-talets senare del. Enstaka gravvårdar har stenram. I nordvästra hörnet är en stor gravhäll (?) lutad mot kyrkogårdsmuren. Öster om koret är troligen en minneslund, inramad av Rhododendron med flera buskar. Ett smideskors med nedhängande "löv" har inskriptionen "Till kära bortgångnas minne".