Stäng fönster Mariestad kn, BERGA 9:1 BERGA KYRKA

Beskrivning
BERGA KYRKA är öst - västligt belägen i nordöstra delen av den kvadratiska kyrkogården. Denna omges på alla sidor av en jämn kallmurad stenmur, huvudsakligen av natursten, men i öster av vissa huggna stenar. Innanför muren växer en trädrad, delvis nyplanterad. Kyrkogårdens huvudingång från parkeringsplatsen i väster utgörs av två murade och putsade fyrsidiga stenstolpar. Från ingången leder en grusgång till kyrkans västport. En ingång i norr utgörs av en rikt utsirad smidesgrind mellan två konformade stenstolpar krönta av lyktor. En grusgång härifrån leder till västportalen.
En grusgång leder runt kyrkan. Gångarna har trä- eller cementkant. I örigt saknas grusgångar och kvarterindelning av gravvårdarna. Dessa är mestadels placerade i nord- sydliga rader med ryggarna mot varandra. Söder om kyrkan ligger den Löfvenskiöldska familjegraven med två järnkors och två stenkors innanför ett smitt järnstaket. Här finns även enstaka vårdar med stenram.