Stäng fönster Gotland kn, HELLVI KYRKOGÅRDEN 1:1 HELLVI KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården är i det närmaste kvadratisk. 1921 utvidgades den mot söder (se markering på situationsplanen, Bilaga 2), och jord påfylldes. Den omges av en trädkrans av lönn, ask, alm och björk. Några träd inne på kyrkogården skapar harmoni och rumskänsla i söder.

Huvudingången till kyrkogården sker från parkeringsplatsen i väster, som är grusbelagd, genom en medeltida stiglucka i kyrkogårdsmuren. En bruksfogad, kalkflisbelagd gång leder fram till kyrkobyggnaden och vidare fram till den östra muren. Gångstigar av motsvarande utformning är anlagda även utmed de södra och östa murarna, och järngrindar finns i sydväst, söder och i öster, den senare med en trappa. Hela kyrkogården omges f.ö. av kalkstensmurar av varierande höjd (som högst 1,10 m), i norr, öster och söder är de delvis utformade som en terrassmurar. Vid sidan av den västra stigluckan har ytterligare en sådan funnits i den södra muren, den nuvarande grinden därstädes har stolpar av återanvänd sten.

Marken på kyrkogården är gräsbevuxen, och de flesta gravarna ligger söder och öster om kyrkan. Några äldre gravar finns på den södra delen av kyrkogården, i övrigt modernare gravar och gravvårdar. I norr, nordväst och nordost ett antal gravar med äldre vårdar, glest fördelade över gräsytan. Närmast kyrkan i norr dock ett stort, gravfritt område, och i sydväst ett mindre område med barngravar.

Intill den medeltida stigluckan i den västra kyrkogårdsmuren är en minneslund med plantering, ljuslykta och sittbänkar anlagd.

Övriga byggnader på kyrkogården
I kyrkogårdsmuren finns i väster en medeltida stiglucka med putsade och vitkalkade väggar under tak av två lager tjärade bräder.
Intill stigluckan står på kyrkogården en gravtumba av kalkstenshällar från 1300-talet (över kyrkoherden Halvatus), samt – utanför kyrkogårdsmuren – ett kyrkstall från 1700- eller 1800-talet.