Stäng fönster Lilla Edet kn, SANKT PEDERS KYRKA 1:1 SANKT PEDERS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården närmast Sankt Peders kyrka inhägnas av stenmurar av skalmurstyp. Kyrkogården utvidgades åt öster 1932 och sannolikt byggdes då även bårhuset, beläget strax öster om kyrkan. Bårhuset är uppfört i trä med gråmålad locklistpanel och spröjsade fönster i band längs hela nord- och sydfasaden. Pardörren i väster kröns av ett stort spröjsat lunettfönster.

Den utvidgade delen av kyrkogården inhägnas även den av stenmurar. Marken sluttar åt öster och trappor sammanbinder de olika marknivåerna. En trädrad kantar muren åt norr. Öppningar med smidesgrindar i kyrkogårdsmurarna finns i väster i höjd med kyrkans huvudingång och vid parkeringsplatsen samt i det sydöstra hörnet. Söder om bårhuset finns vaktmästarkontor och förråd i en gråmålad träbyggnad.

Kyrkogården utvidgades åt norr 1971. Det utvidgade området är långsträckt och avgränsas av häckplanteringar åt väster och öster samt av skog åt nordöst. En minneslund finns sedan 1999 i det sydvästra hörnet av denna del av kyrkogården.

Närmast kyrkan finns asfalterade gångar, liksom den som sträcker sig bort till parkeringsplatsen norr om kyrkan. Övriga kyrkogårdsgångar är grusade. Söder om kyrkan finns flera större gravvårdar med stenram och grusfyllning. Några av dessa inhägnas av staket i järnsmide. På den norra, senast utvidgade delen finns ett begränsat antal gravvårdar i söder.