Stäng fönster Lidköping kn, VÄLA 18:1 VÄLA KYRKA

Beskrivning
VÄLA KYRKA - Kyrkan ligger öst - västligt placerad mitt på den närmast kvadratiska kyrkogården. Sydväst om kyrkan ligger en klockstapel. Kyrkogården utvidgades i väster 1911. Fram till 1700-talets slut bestod kyrkogårdens inhägnad av träbalkar
Kyrkogården omges på alla sidor av en kallmurad stenmur samt av en trädrad. Huvudingången vetter mot parkeringsplatsen i söder och utgörs av en dubbel, svart smidesgrind med spjälor. Överst har grinden ornering i form av vita kors samt svarta voluter. Grinden är placerad mellan fyrsidiga stenstolpar med dubbla, konande lockhällar samt stenklot. Från grinden leder en grusgång mot kyrkans sydfasad. En annan dubbel järngrind med spjälor vetter idag mot åkermark norr om kyrkan. Grinden är placerad mellan två fyrsidiga, upptill konande stenstolpar. Mitt för ekonomibyggnaden i väster är en muröppning mellan två upptill konande stenstolpar. En rad plattor leder härifrån mot västportalen.
Framför västportalen är en liten grusad plan. Utmed kyrkans sydfasad går en grusgång, som leder till västportalen samt till en ingång vid korets södra sida. I övrigt är kyrkogården gräsbevuxen. Strax söder om kyrkan står en rest sten, troligen en liljesten. De relativt fåtaliga gravvårdarna ligger huvudsakligen söder och väster om kyrkan. De nya, lägre gravstenarna är som regel belägna i väster. Kvartersindelning saknas. Utmed södra kyrkogårdsmuren är, väster om kyrkan, tre resta stenkors från 1600- eller 1700-talet. Gravvårdarna är av varierande utseende med resta och liggande stenar. Några har stenram och en har järnstaket.
KLOCKSTAPEL -Den öppna klockstapeln från 1769 är uppförd av rödmålade bjälkar och har sadeltak. Taket är spåntäckt. Takfoten av trä är ornerad genom en sågad bågfris. I norr respektive söder är en stötta och i öster respektive väster tre stycken. Taket kröns i mitten av en flöjel av järn i form av drakhuvud samt årtalet "1732". På varje gavelspets är ett träkors. 1939 utbyttes papp på taket mot träspån. Elektrisk ringning installerades 1954. Strävorna byttes och målades 1978.