Stäng fönster Lidköping kn, SÄVARE 39:1 SÄVARE KYRKA

Beskrivning
SÄVARE KYRKA ligger i nordöstra delen av den stora, nästan kvadratiska kyrkogården. Den sexkantiga kyrkans kor är beläget i söder och portalen i norr. Kyrkogården omgärdas av en kallmurad stenmur. Innanför växer låga måbärsbuskar samt en trädrad. Mot norr är inhägnaden istället en låg mur av jämna kalkstensplattor, troligen från 1975. Innanför denna, väster om klockstapeln, växer låga barrväxter.
Kyrkogårdens huvudentré i norr utgörs av en kombinerad klockstapel - stiglucka. I dess rundbågiga öppning har placerats en dubbel smidesgrind. På varje grindhalva är ett grekiskt kors samt "19" respektive "09". Från klockstapeln leder en bred gång av cementplattor till kyrkans nordportal. En annan kyrkogårdsingång, i form av en muröppning, är belägen i västra delen av nordmuren. Från denna leder en gång av plattor mot sydmuren.
Till församlingshemmet i öster leder en enkel smidesgrind. Grinden har svängt överstycke och är placerad mellan två fyrsidiga stolpar.
Runt kyrkan leder en bred plattgång. Här och var finns ett planterat lövträd, en enbuske eller en tuja.
Kyrkogården indelas i kvarter genom symmetriskt lagda gångar av plattor samt genom låga måbärshäckar. Gravvårdarna är placerade i nord - sydlig riktning samt utmed murarna. I kyrkogårdens norra del finns flera kvarter från sent 1800-tal, främst höga resta stenar varav ett flertal med stenram och vissa med järnstaket. Sydöst om klockstapeln är en liggande gravhäll. I sydöstra hörnet står bland annat tre 1700-talsstenar med reliefer. Vid grinden mot församlingshemmet i väster är en äldre gravhäll samt en möjligen medeltida gavelhäll med ringkors.
Minneslunden nordväst om gamla kyrkogården inramas av en låg mur av jämna kalkstensplattor . Minneslunden från 1999 är gräsbevuxen.
KLOCKSTAPEL - STIGLUCKA - Klockstapeln från 1928 är ritad av Axel Forssén. Den är uppförd i två våningar. Bottenvåningen av betong är spritputsad och vitmålad. Den rundbågiga öppningen har slätputsade omfattningar. På varje fasad är två ankarslut. Utmed östra fasaden är tre resta gravhällar och utmed den västra två stycken.
Andra våningen är fyrsidig och uppförd av trä med slät, rödmålad träpanel. Den jämna, grå sockeln är av cement.
I norra och södra gaveln finns två rektangulära ljudgluggar och i den västra och östra finns en glugg. Gluggarna täcks av svarta träluckor med fiskbensmönstrad fyllning. I gavelröstena i norr och söder är ett runt, svart fönster.
Bottenvåningen har flack huv och övervåningen sadeltak, båda täckta med skiffer. På sadeltaket sitter en spira täckt av kopparplåt. Spiran kröns av ett kors med förgyllda spetsklot.
Under klockstapeln sitter på östra väggen två stentavlor med namn på donatorer. På västväggen är två liljestenar. Här går även upp en rak öppen trätrappa från söder. Via en lucka når man klockvåningen. Innertaket är av bruna bräder och stockar.
Klockorna från 1928 är gjutna av M och H Ohlsson, Ystad.