Stäng fönster Gotland kn, HALL KYRKOGÅRDEN 1:1 HALL KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården har en ålderdomlig plan med rundad, fyrsidig form (jfr t.ex. Elinghem ödekyrkas kyrkogård), och den begränsas av en drygt meterhög kalkstensmur med medeltida stigluckor i söder och nordost. Att döma av spår på stigluckorna har muren ursprungligen varit något högre. En medeltida stiglucka har även funnits i nordväst, där ett bårhus är uppbyggt. Bårhuset används numera som förråd. Intill detta finns en enkel trägrind i muren.

En trädkrans följer murens insida och ger kyrkogården en ombonad rumskänsla. Ask, lönn och oxel ingår i trädkransen (se bifogade trädinventering).

Kyrkogården är i huvudsak gräsbevuxen, och gravarna är inte ordnade i raka kvarter utan ligger mera fritt inordnade, dessutom är relativt stora ytor i norr och söder öppna och outnyttjade. Gångvägen mot den södra stigluckan fram till långhusportalen – kyrkans huvudingång – är grusad liksom gången utmed kyrkans södra fasad. Utanför ingångsportalen är dock marken belagd med moderna betongplattor med frilagd ballast.

Bilparkering för besökare till kyrkan och kyrkogården är anordnad utanför den nordöstra stigluckan. Parkeringen är grusbelagd.

Variationen av gravvårdar är ganska stor, och i kyrkgårdsinventeringen 1996, utförd av antikvarie Roger Öhrman, Gotlands fornsal, är femton av gravvårdarna ansedda som kulturhistoriskt värdefulla, samtliga från 1800- och 1900-talen.

Övriga byggnader på kyrkogården
I kyrkogårdsmuren finns två medeltida stigluckor, och i kyrkogårdens nordvästra hörn står ett bårhus, numera använt som förråd.