Stäng fönster Lidköping kn, OTTERSTAD 2:2 OTTERSTADS KYRKA

Beskrivning
OTTERSTADS KYRKA omges av en kyrkotomt utan gravplatser. Väster om landsvägen finns en större begravningsplats, uppdelad i en äldre och en nyare del.
Kyrkan ligger något hundratal meter öster om landsvägen. Mellan vägen och kyrkotomten är en långsmal, parkliknande tomtdel, inramad av häckar. En rikt ornerad, dubbel järngrind mellan stenstolpar leder in från vägen. Innanför grinden leder en lång gång mot kyrkoporten. Kyrkan har en hög, terrassliknande placering. Via en bred stentrappa med handledare av järn når man terrassen samt de dubbla raderna med stenplattor framför kyrkporten. Trappan flankeras överst av stenstolpar med kraftiga stenklot. Från körvägen i söder är en ingång till kyrkotomten i form av en dubbel, ornerad smidesgrind. Två rader plattor leder till kyrkans sydport. Den gräsbevuxna kyrkotomten inramas mot väster av en kallmurad stenmur och i övrigt av buskar. Tomten är mycket liten. Runt kyrkan är en grusgång och i sydvästra delen två rader stenplattor.
Äldsta kyrkogården/begravningsplatsen är belägen närmast landsvägen i öster och avgränsas från vägen genom en häck. Mot körvägen i söder är ett trästaket. Kyrkogårdens huvudingång från vägen i öster består av en dubbel gallergrind av järnsmide. Grinden är placerad mellan stenstolpar. Från grinden leder en rak grusgång fram till ett gravkapell i västra delen. Gången kantas av höga träd. De fåtaliga gravvårdarna från främst 1800-talets senare del är utspridda på båda sidor om gången. Öster om kapellet finns några stenkors samt gravar med järnstaket. Kapellet är beläget på en moränås och omges av barrträd.
Via en grusgång från kapellet och västerut når man en nyare kyrkogårdsdel nedanför åsen, troligen tillfogad 1931. Grusgången fortsätter tvärs över kyrkogården. Denna del av kyrkogården är betydligt bredare än den äldre delen.
Ett i söder utskjutande parti tillkom troligen 1976. Det avgränsas mot väster av en jämn kallmurad stenmur. En dubbel järngrind, dekorerad med bland annat cirklar, leder ut till körvägen och ekonomibyggnaden i väster. I övrigt består inhägnaderna här av häckar. Kyrkogården indelas genom grusgångar och häckar i enhetliga kvarter. 1992 anlades en minneslund. I sydvästra kvarteren finns mycket få gravar.
GRAVKAPELL - Den spritputsade byggnaden från 1915 har oputsad granitsockel samt sadeltak täckt av skiffer.