Stäng fönster Lidköping kn, LINDÄRVA 10:1 LINDÄRVA KYRKA

Beskrivning
LINDÄRVA KYRKA ligger öst - västligt placerad mitt på den närmast rektangulära kyrkogården. I kyrkogårdens nordöstra hörn finns en ekonomibyggnad, troligen uppförd på 1920-talet. Kyrkan omgärdas på alla sidor av en kallmurad stenmur samt av en trädrad. Huvudingången vetter mot vägen och parkeringsplatsen i väster. Ingången utgörs av en dubbel smidesgrind med spjälor. Båda grindhalvorna har konkavt överstycke samt ornering i form av ringar såväl upp - som nedtill. Grinden är placerad mellan fyrsidiga stenstolpar med dubbla lockhällar och stenklot. En grusgång leder från grinden till kyrkans västportal. Gången kantas av tre stenkors i söder och fyra i norr, troligen 1600-tal. Ett medeltida stenkors på vardera sida av gången har reliefdekor med Kristus som håller armarna utsträckta. Korsen har sannolikt utgjort gavlar i en tidigmedeltida så kallad Eskilstunakista. Utmed kyrkans södra, norra och västra fasader leder en grusgång. Utmed östra fasaden är en gång av kalkstensplattor, vilka leder till sydmuren.
Kyrkogården indelas i kvarter, bland annat genom symmetriskt lagda gångar av kalkstensplattor med kantsten. Öster och väster om sakristian växer höga buskar. I nordvästra delen av kyrkogården är många gravvårdar av sent datum. I sydväst finns kvarter med vårdar från 1800-talet och 1900-talet i form av resta stenar med stenram. Söder om ekonomibyggnaden är en tumba, vars takhäll har otydliga inskriptioner.
EKONOMIBYGGNAD - Ekonomibyggnaden, troligen uppförd på 1920-talet, är spritputsad och gråmålad med skiffertäckt, valmat sadeltak. I väster, öster respektive söder finns ett segmentbågat vitt fönster med fönsterbleck av plåt. Mot söder är två grå pardörrar med fiskbensmönstrad fyllning.