Stäng fönster Lidköping kn, ÅSAKA 16:1 KÅLLANDS-ÅSAKA KYRKA

Beskrivning
KÅLLANDS-ÅSAKA KYRKA ligger öst - västligt placerad i västra delen av kyrkogården. Kyrkogårdens sydöstra del tillfogades 1932. Kyrkogården är bred i väster och smalnar av betydligt mot öster. Kyrkogården omges på alla sidor av en låg stenmur, av en trädrad samt bitvis också av en låg häck. Huvudingången i södra delen av västra kyrkogårdsmuren vetter mot en körväg med parkeringsplats. Ingången består av en tämligen ny, smidd dubbel grind med dekorativa inslag i form av två kors omgivna av "hjärtan". Grinden är placerad mellan fyrsidiga granitstolpar. Från grinden leder en grusgång mot kyrkans sydport och runt byggnaden.
Utmed västgaveln och runt nordvästra hörnet är grusgången placerad på en uppbyggd ramp. Utmed rampen är mot väster en låg, murad kalkstensmur. Utmed hela rampens utsida finns ett nyare gallerstaket av järn. En annan ingång, i östra delen av södra kyrkogårdsmuren, vetter mot gården i nordväst. Denna utgörs av en nyare dubbel smidesgrind mellan fyrsidiga granitstolpar. Innanför grinden finns en stentrappa. En grusgång leder från grinden mot kyrkan.
De fåtaliga gravarna är huvudsakligen placerade väster, söder och öster om kyrkan. Gravvårdarna är företrädesvis resta under 1800-talets senare och 1900-talets första del. Några vårdar har stenram. Utmed västmuren är tre stenkors från 1600-1700-talet. Ett av dem är ett ringkors. Här finns även ett stenkar med vattentapp. Nordöst om kyrkan står sedan 1936 en runsten, som tidigare låg i kyrkogårdsmuren. Runt stenen är ett textband med runinskriptionen "Tord och Torun reste denne sten efter Äre, en mycket god ung man" . Härunder är ett kors samt en människa. Norr om kyrkans kor är även en klockstapel. En ny kyrkogård, sydväst om den gamla, anlades 1959.
KLOCKSTAPEL - Den öppna klockstapeln av rött timmer har mot norr och söder en stötta och mot öster och väster tre stöttor. Den täcks av ett spånklätt sadeltak, valmat mot norr och stöder.
NYA KYRKOGÅRDEN - Nya kyrkogården inramas av en jämn stenmur. Mot öster är även en häck och mot söder tallar. Mot norr är en dubbel grind av smide, placerad mellan stenstolpar. Från grinden leder en grusgång, kantad av björkar mot söder. De fåtaliga gravarna är huvudsakligen placerade utmed östra muren. De enhetliga stenarna indelas genom häckar i kvarter.