Stäng fönster Lerum kn, LUNDBY PRÄSTGÅRD 1:2 STORA LUNDBY KYRKA

Beskrivning
Stora Lundby kyrka är belägen på en höjd i sydöstra hörnet av kyrkogården, som efter flera utvidgningar fått formen av en något oregelbunden fyrhörning. De båda vitputsade stigluckorna i norr respektive väst markerar var gränsen för kyrkogården ursprungligen gick. Ytterligare en stiglucka ska enligt uppgift ha funnits söder om kyrkan men nedtogs på 1800-talet.

Söder om sakristian står den sexsidiga, panelade klockstapeln med anor från 1722. Den ena klockan är sannolikt medeltida medan den andra göts år 1687. Panelen av locklisttyp är rödmålad medan bräddörren som vetter mot nordöst är svartmålad liksom byggnadens hörnen och den plåtklädda huven. På södra sidan syns grunden som murats av natursten.

Enligt uppgift utvidgades kyrkogården år 1914, troligtvis i nordlig riktning. Kring 1953-54 utvidgades den ytterligare ett stycke norrut, denna gång efter förslag av trädgårdsarkitekt Julius W Cox. I denna nya del uppfördes också ett vitputsat kapell 1954, ritat av arkitekt Erik Holmdal. 1979 invigdes en ny kyrkogårdsdel i väster.

En minneslund anlades i nordvästra delen av kyrkogården år 1995, då även stigluckorna renoverades. I denna del av anläggningen finns även en gräsbevuxen hög som består av tillvarataget stenmaterial. Detta material kommer från vapenhuset som revs år 2003.

Den äldre kyrkogårdsdelen som är belägen kring kyrkan är i princip rektangulär till formen och kantas av en stenmur samt trädkrans. Här löper grusade gångar i ett oregelbundet, något rundat mönster. Kyrkan omges på alla sidor av gravvårdar, såväl höga som låga. Söder om kyrkan finns ett flertal bevarade grusade gravramar, vilket börjar bli ovanligt.

Den del av kyrkogården norr om kyrkan som tillkom på 1950-talet är stramt uppbyggd med formklippta häckar planterade i två stora kvadrater. Även denna del kantas av en stenmur samt trädkrans på alla sidor utom den norra, där en hage med storvuxna ekar ansluter. Här ligger bårhuset som har kopparklädd dubbeldörr och fönster med bruna snickerier. På taket ligger tvåkupigt lertegel och över porten i söder sitter ett kors i putsen. Det västra kyrkogårdspartiet har karaktären av engelsk park med stora gräsytor och oregelbundet placerade träd.

Nordöst om kyrkan ligger två rödpanelade byggnader som är uppförda i modern tid och som bland annat innehåller kyrkogårdsexpedition, personalutrymmen och förråd.