Stäng fönster Kungälv kn, TYFTER 1:7 ROMELANDA KYRKA

Beskrivning
ROMELANDA KYRKA ligger på den högsta punkten i den omgivande terrängen. Närmast kyrkan ligger den äldsta delen av kyrkogården. Denna den äldsta delen ligger också den något högre än de omgivande delarna av kyrkogården, vilket kan ses i stödmurar och nivåskillnader.
DEN ÄLDSTA DELEN utvidgades 1885 mot söder och öster, och 1911 ytterligare åt söder. Dessa äldre delar är tillsammans omgärdade av en kyrkogårdsmur, innanför vilken står höga uppvuxna lövträd. Svarta smidesgrindar mellan grindstolpar av sten leder i söder och väster in till kyrkogården. På norrsidan finns en stiglucka. Den är vitputsad och har tegeltak, och är uppförd 1925. En stiglucka fanns tidigare åt söder, den revs 1911 i samband med utvidgningen åt det hållet. Gångarna är delvis asfalterade och delvis grusade och kvarteren gräsbevuxna. Området närmast kyrkan är fullt med gravar, de allra flesta med ram. Ett flertal höga och halvhöga gravvårdar ger karaktär åt framförallt den västliga delen av kyrkogården, och överhuvudtaget är inslaget av gravvårdar från 1900-talets början påtagligt här. Invid östra kyrkogårdsmuren finns också två vårdar från 1700-talet, och invid kyrkans huvudingång en tumba från 1800-talets början, och sydöst om koret ytterligare en, från 1840-talet.
En UTVIDGNING åt väster skedde 1932, och är belägen betydligt lägre än den äldre delen som den ansluter emot. En trappa av huggen granit med järnräcken förenar de båda kyrkogårdarna. Denna del är omgiven av en häck.
Norr och öster om dessa delar utreder sig yngre delar, från 1978, delvis inhägnade med murar och delvis med häckar. Öster om kyrkan finns en minneslund.
I sydöstra hörnet av 1911 års utvidgning ligger ett vitputsat bårhus, med tegeltäckt tak, byggt på 1940-talet. I den yngsta delens nordöstra hörn finns en låg ekonomibyggnad av trä, med ett från kyrkogården avskilt område för redskap etc, och norr om kyrkan, strax utanför 1885 års kyrkogårdsmur, ligger ett nybyggt bårhus (2003), vitputsat och under tegeltak.