Stäng fönster Kungälv kn, MARSTRAND 43:1 MARSTRANDS KYRKA

Beskrivning
MARSTRANDS KYRKA ligger i norra ändan av kyrkogården. Kyrkogården är omgiven av murar, vilka ansluter till kyrkans sydvästra respektive sydöstra hörn. Muren vetter i öster mot en gata och är här vitputsad och täckt med sluttande skifferhällar. I väster utgör muren stödmur mot de ovanför liggande fastigheterna. Muren längs västsidan lades om under 2002. I söder vetter kyrkogården mot tomtmark, och här ligger hus och trädgårdar direkt intill kyrkogården.
INGÅNGAR till kyrkogården genom grindar strax intill kyrkan, i väster med en port av trä och i öster genom svarta smidesgrindar. Grindstolparna är vitputsade och täckta med skifferhällar, på vilka är placerade baserna och kapitälen från de kolonner som fram till 1806 bar upp kyrkans valv. De är av kalksten och det är kapitälen som ligger vid östgrinden och baserna vid västgrinden, de senare känns igen genom att de är snedhuggna för att passa till kyrkorummets sluttande golv.

Inne på kyrkogården växer höga uppvuxna lövträd av flera olika sorter, liksom några buskage. Grusade gångar i ett parkliknande gångsystem mellan gräsbevuxna kvarter. Glest placerade äldre gravvårdar från framförallt 1800-talet. Kyrkogården används inte för begravningar idag.

Kyrkogården har hört till den kyrkliga anläggningen sedan 1200-talets slut, och var platsen där klosterbyggnaderna låg.

Till kyrkan hör också de gräsytor som på norrsidan finns mellan kyrkan och gatan. De är inhägnade med låga staket och här växer några träd och buskar.

Sedan 1872-73 finns också en begravningsplats på den intilliggande KOÖN, en begravningsplats som är den som idag används. Där finns också ett gravkapell.