Stäng fönster Kungälv kn, KAREBY 8:1 KAREBY KYRKA

Beskrivning
KAREBY KYRKOGÅRD består av en äldre del närmast kyrkan och en yngre del i öster. Den äldre delen kringgärdas av en kallmurad gråstensmur. Inom denna äldre del har en del tidigare utvidgningar och tillökningar skett, senast 1913, varvid muren delvis rätats och lagts om. Området närmast byggnaden är utplanat och förhöjt så att kyrkan nu ligger på en terrass med en relativt hög kallmurad stödmur åt söder. 1961 skedde en tillökning mot öster med ett större område. Den senaste utvidgningen skedde efter ett förslag av trädgårdsarkitekt Sten Erik Nilsson, Göteborg. Området inhägnas av en stenmur av fint tuktad sten.
På den yngre delen finns ett modernare BÅRHUS med ett förhållandevis plant pulpettak i två nivåer och en fasad klädd med natursten. Norr om kyrkan ligger ett sentida FÖRSAMLINGSHEM.
Marken omkring kyrkan är grusbelagd liksom alla gångar. Ingångar till den äldre delen i norr och söder har huggna granitstolpar och järngrindar. Gravarna på den äldsta delen av kyrkogården ligger oregelbundet ej ordnade i rätvinkliga kvarter. Övervägande antal gravar är försedda med gravramar och resta minnesstenar.