Stäng fönster Kungälv kn, HÅLTA 2:1 HÅLTA KYRKA

Beskrivning
HÅLTA KYRKA ligger i norra delen av kyrkogårdens äldre del. EN del gravar ligger på norrsidan, men merparten ligger i söder, öster och väster. Kyrkogården är omgärdad av en kallmurad gråstensmur. Innanför muren är planterade lövträd (lind, kastanj m fl), de flesta höga och uppvuxna. Ingångar finns i öster, söder och väster. I öster och söder sitter svarta smidesgrindar mellan grindstolpar, i öster vitputsade och i söder av sten. Ingång till kyrkogården i väster sker genom en STIGLUCKA, vitputsad under tegeltäckt sadeltak. Från 1700-talets mitt. Grusade gångar i rutnätssystem, och gräsbevuxna kvarter. Gravarna ligger tätt, och de flesta har ram. Många höga och halvhöga gravvårdar skapar karaktär åt kyrkogården. Två större inhägnade gravplatser finns på norrsidan om kyrkan, den ena sammanbyggd med kyrkogårdsmuren. Gravarna har koppling till det närliggande Gullbringa säteri. Lutade mot norra kyrkogårdsmuren står några äldre gravvårdar och -hällar. Hällarna har tidigare legat i kyrkans golv, och här finns också två gravvårdar av 1600-1700-talstyp med pilformad överdel, tillverkade av tunn skiffrig gnejs. Denna äldre del är utvidgad till nuvarande storlek först 1851 och sedan 1910.
EN YNGRE DEL ligger väster om den äldre, invigd 1963. Den har en häck längs sina norr- och sydsidor, och ansluter i väster till en mindre kulle, där det längre tillbaka, innan kyrkans torn byggdes, stod en klockstapel. Ingång dels från gamla kyrkogården och dels genom en egen grind mellan stenstolpar.
Ett BÅRHUS ligger i norra delen av den yngre kyrkogården, delvis ingrävt i slänten. Vitputsade väggar och tegeltäckt sadeltak. Bårhuset är ett äldre magasin, ombyggt till bårhus 1967 efter förslag upprättat av arkitekt John Samuelsson, Kungälv. På utsidan om den äldre delens nordmur ligger en uthuslänga med förråd etc, av trä med ljust gulmålad panel och tegeltäckt tak.