Stäng fönster Karlsborg kn, MÖLLTORP 2:57 M.FL. MÖLLTORPS KYRKA

Beskrivning
Mölltorps kyrka är en gotisk salkyrka som ligger i nästan rak östlig riktning. Kyrkobyggnaden ligger centralt på den äldsta, närmast kvadratiska delen av kyrkogården. Denna avgränsas i väster och söder av kallmurar av gråsten från 1900-talets förra hälft med stigluckor. I norr och väster löper en kallmurad stödmur som i nordost har en inbyggd trappa av kalkstenshällar och en modern ramp med träräcken, vilken leder upp från parkeringen. På insidan av inhägnaden är en rad av lövträd, i söder är det pilar. Vidare finns några rhododendronbuskar, samt i norr ett antal stora cypresser. Gravarna är anordnade i nord-sydliga rader. Många är från sent 1800-tal och ett antal av dem har järnstaket. Kyrkogården genomlöps av ett antal gångar med gjutna plattor. Mot norr har en smärre halvrund utvidgning skett för att bereda plats för ett bårhus. Denna inhägnas av en häck och har i öster, mot parkering och vaktmästeri, en öppning med grindstolpar av sten och en smidd pargrind som troligen återanvänts från en annan grind. Grinden har nämligen samma utformning som stigluckornas. Dessa är identiska med de i Ransberg som tillverkades av en mästare i socknen under början av 1800-talet. I öster är en utvidgning från 1950 som fortsattes 1969, ända till Järnvägsgatan i söder. Den södra delen är rektangulär med sentida uniforma och raka nord-sydliga gravstensrader kantade av häckar. I norr avgränsas denna av en murad stödmur av kalksten mot en ceremoniplats med en stort träkors. Hela utvidgningen avgränsas åt nordost, öster, söder och väster av en kallmur. I söder är en öppning med grindstolpar av sten och en smidd pargrind, likaså en i väster mot församlingshemmet, med samma utformning.
STIGLUCKOR - Stigluckorna är slätputsade och vitkalkade med socklar av gråsten. Taken är av sadelform och valmade. De täcks av enkupigt lertegel. Öppningarna är rundbågiga i två språng. Stigluckorna byggdes 1950, respektive 1952. De är utförda som de ursprungliga från 1693 och 1757, vilka revs 1907 tillsammans med kallmuren i samband med en smärre kyrkogårdsutvidgning.