Stäng fönster Herrljunga kn, MJÄLDRUNGA 10:1 MJÄLDRUNGA KYRKA

Beskrivning
Mjäldrunga kyrkogård har nord-sydlinjen ungefär diagonalt genom området med vägkorsningen i väster. Området utvidgades 1982 i sydöst där den södra delen längs vägen anlades till en parkering som förbinds via en samtida smidesgrind med kyrkogården. På den äldre delens nordvästra del står kyrkan i nordöstlig-sydvästlig riktning. Marken sluttar från nordväst och ned mot kyrkan. En bred, hög och bitvis nedrasad kallmur av rundad natursten hägnar hela kyrkogården och innanför den står en trädkrans, troligen av lindar. Vid kyrkomurens västra hörn står en vägvisare i sandsten märkt med "Eriksberg" och en pil, konserverad 2001. Utmed nordvästmuren står gravvårdar och en vall är uppkastad mot nordösthörnet. En smidd grind finns mitt för vapenhuset och en i nordväst. Mellan dem står en gammal klockstapel vid grusgångarna som går mellan muröppningar och fram till kyrkans västvägg. Grindarna är likadana, tvåbladiga med snirkliga dekorer vid spjälorna och ovanpå, nedtill stående romber och cirklar. De sitter i huggna stenstolpar med plan topp. Gravvårdar av mycket varierande utformning står i rader i gräsmattan runtom kyrkan utan kvartersindelningar. Den nyare delen i sydöst är lägre och har en låg mur och lövhäckar runtom samt unga träd. Dess grindpar har kors i mitten och diagonala spjälor i svarta kantiga smala metallstopar. Ett fåtal gammaldags lyktstolpar från 1995 sprider ljus.
Stenmurar har omgärdat kyrkogården åtminstone sedan tidigt 1800-tal eftersom det 1815 omtalas att murarna skulle läggas om. Ett fotografi taget 1938 visar att kyrkogårdens nordvästra ingång förr hade en bred stigport av trä, "mycket gammal och pittoresk" enligt en beskrivning från 1897. Stigporten hade spåntäckt sadeltak med täckta takgavlar och svängda konsoler mot stöden av bjälkar på sidorna samt trägrindar. Alldeles intill stigporten stod en byggnad av ekplank som använts som förråd och bårhus. Taket bildade ett utsprång åt vägen över gaveln, som var försedd med en bänk som lämnade skydd mot både sol och regn till väntande kyrkbesökare. Byggnaden revs någon gång mellan 1899 och 1907. Beskrivningen från 1897 gav upplysningen att "många gamla ting förvarades däri". Bredvid byggnaden låg då en troligen medeltida gravsten i granit med enkelt likarmat kors.