Stäng fönster Gotland kn, FÅRÖ KYRKOGÅRDEN 1:1 FÅRÖ KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården är utvidgad ett flertal gånger, 1912 mot öster och norr och i början av 1960-talet mot norr. Dessutom kan anmärkas att en del av den äldsta kyrkogården byggdes över då kyrkan förstorades vid mitten av 1800-talet. Gräsytor dominerar kyrkogården. Grus- och häckgravar är få. Den södra delen av gamla kyrkogården har huvudsakligen gravar från 1950- och 1960-talen med likartade vårdar, området direkt norr om kyrkan har mer varierande gravar. Nya kyrkogården är typisk för sin tid med raka kvarter och snarlika vårdar.

Kyrkogården omges av en kallmurad kalkstensmur., av de äldsta partierna kvarstår endast små rester. I norr är muren mellan gamla och nya kyrkogårdarna till största delen nedplockad. I söder har den också ändrats, bl.a. vid mitten av 1800-talet.

Den gamla kyrkogården har nu ingångar i alla vädersträck. Stigluckor har funnits i både söder och väster. I söder finns nu järngrindar från 1840 (skänkta av Christoffer Gazelius, vars initialer finns på dem) mellan stenstolpar, i väster järngrind mellan grönmålade trästolpar, krönta med järnkronor. Nya kyrkogården har järngrind i sydvästra hörnet och i sydöst. Intill den västra muren är ett gravkapell uppfört med samma form som en stiglucka, se vidare under övriga byggnader här nedan.

På hela kyrkogården finns ett rätvinkligt gångsystem (grus) mellan kyrkogårdens ingångar. Kyrkogården omges av tre trädkransar; en kring den allra äldsta kyrkogården, en kring de på 1900-talet utvidgade områdena samt en kring den nya delen av kyrkogården. På den gamla kyrkogården dominerar lönn och ask, på den nya oxel och lönn.

Förutom enstaka gravvårdar på den gamla kyrkogården är det framför allt området norr om kyrkan som måste betraktas som värdefullt. På området direkt norr om kyrkan finns gravvårdar av olika typer – liggande hällar, graniter, kalkstenar, kors osv. – och från olika tidsepoker. Här finns också ett ovanligt stort antal yrken omnämnda på vårdarna, yrken som gen god bild av den sociala utvecklingen på Fårö under 1800-talets slut och 1900-talets början (präst, skräddare, skomakare, lärarinna, folkskollärare, landstingsman, fyrmästare, skeppare, dykare, hemmansägare, hustru m.fl.). Gravarna ligger tätt. På den sydöstra delen av kyrkogården finns en barnkyrkogård med minde gravvårdar. På den nya kyrkogården i dess sydöstra del är en minneslund anlagd, den avgränsas av en nyplanterad häck.

På kyrkogården finns belysningsstolpar samt spotlights riktade mot kyrkobyggnadens fasader.

Övriga byggnader på kyrkogården
Gravkapell/bårhus med putsade fasader och tegeltäckt sadeltak. Dubbeldörr i väster utvändigt klädd med stående bräder, brunmålade. Överljusfönster i form av lunettbåge med ljust gråblå målade spröjsar. Triangulär ventil i de båda gavelröstena. Golvet täcks av kalksten. Väggarna är vitputsade. Rummet täcks av ett flackt tunnvalv av trä. På östra väggen är ett kalkstensaltare uppbyggt.