Stäng fönster Göteborg kn, BÖ 108:1 ÖRGRYTE GAMLA KYRKA

Beskrivning
Anläggningen består av kyrka och begravningsplats. Den ligger på en liten höjd i Örgryte i östra Göteborg. Kyrkogården har utvidgats flera gånger och har en oregelbunden form, som den fick efter den senaste utvidgningen på 1930-talet. Kyrkogården sluttar ner mot den kulverterade Delsjöbäcken och omges av en stenmur av varierande ålder och utseende. Vegetationen består av ett antal uppvuxna lövträd av olika ålder samt tujor, syrener och lägre buskage.

Anläggningen avgränsas av S:t Sigfridsplan i öster och söder, av E6:an i väster samt av Danska vägen i norr. Området är idag mycket trafikstört och man har kommit långt ifrån den lummiga, ostörda och romantiska karaktär som tidigare präglat kyrkogårdsmiljön. Idag är det gravvårdarnas ålderdomliga uttryck som dominerar intrycket. De många gravvårdstyperna ger en intressant bild av begravningskulturens historia från 1700-talet fram till idag.

På kyrkogården finns ett stort antal monumentala familjegravar och enskilda gravvårdar tillhörande välkända göteborgare, bl a Carnegie, Dickson, Ekman, Röhss, Carlberg, Keiller och Hasselblad. Flera biskopar har även gravsatts här.

Kyrkogården har fem entréer, med huvudentrén från 1832 placerad i kyrkogårdens västra del. Utanför denna ligger en nära cirkelformad stensatt plats som fungerar som förgård och parkering. Fyra av entréerna har smidesgrindar från sent 1800-tal resp. 1930-talet. Den femte är en träport, troligen från 1940-talet. I kyrkogårdens östra hörn finns en manskapsbod, uppförd 1950.