Stäng fönster Göteborg kn, TUVE 2:105 TUVE KYRKA

Beskrivning
Anläggningens kärna består av kyrka, klockstapel och begravningsplats. Inne på kyrkogården finns också ett bårhus och en vänthall. Kyrkan är orienterad i väst-östlig riktning med koret i öster. Kyrkogården har entréer i väster och norr. De äldre stigluckorna är nedtagna och dagens entréer har järngrindar.

Då Tuve haft en kyrka sedan medeltiden kan man utgå ifrån att kyrkogården är samtida med kyrkan. En kallmurad skalmur omgärdar den äldre delen av kyrkogården i anslutning till kyrkan. Kyrkogården har utvidgats i väster 1934 samt i öster 1975, något som kan avläsas i kyrkogårdsmurarna. Vid murarna finns träd planterade. Träden på den äldsta delen av kyrkogården har kraftiga dimensioner och bidrar till den ålderdomliga karaktären på miljön. Gamla gravstenar har ställts upp längs kyrkogårdsmuren vid vapenhuset.

Klockstapeln, en klockbock, är placerad sydväst om kyrkan, inom den ursprungliga kyrkogården. Den är en åttakantig, konformad byggnad utan iögonfallande brott mellan fasader och tak. Både väggar och tak är klädda med samma typ av rödfärgade locklistpanel. Panelen är bytt vid mitten av 1970-talet. Dörren och ljudluckorna är svarta och taket avslutas med en ärggrön spira, antagligen av koppar. Stapeln uppfördes på 1830-talet och i den hänger en klocka från 1770. Kyrkan har haft klockstapel åtminstone sedan år 1700.

Bårhuset och vänthallen uppfördes i samband med den senaste utvidgningen av kyrkogården vid mitten av 1970-talet. Båda är ritade av arkitekten Sven Brolid.

Bårhuset ligger sydöst om kyrkans kor, inne på den nyaste delen av kyrkogården. Utöver bisättningsrum innehåller byggnaden personalutrymmen och redskapsförråd. Fasaderna är av spritputsat tegel och vitfärgade. Huset är kvadratiskt och har ett pyramidtak täckt med enkupigt lertegel.

Vänthallen ligger sydväst om kyrkan, precis utanför den ursprungliga kyrkogården. Den innehåller ett samlingsrum samt en toalett. Utformningen med platt tak och helt uppglasade fasader mot väster och norr kontrasterar mot kyrkan och klockstapeln. Vid entrén i nordost finns ett kraftigt dimensionerat platt skärmtak. Glasfasaderna döljs till stor del av en rhododendronhäck. Fasaderna mot öster och söder är av spritputsat tegel och vitfärgade. Byggnaden har en rektangulär planform.