Stäng fönster Gotland kn, ETELHEM KYRKOGÅRDEN 1:1 ETELHEM KYRKA

Kyrkogården
Genom en stor utvidgning i öster (44 m) har kyrkogården i dag i närmast rektangulär utformning. Mellan de båda delarna finns en låg mur – den gamla kyrkogårdsmuren. I mitten av 1700-talet begravdes de flesta inne i kyrkan p.g.a. den sanka jorden – fyllningsmassor påfördes och i slutet av samma århundrade skedde åter de flesta begravningarna på kyrkogården.

Hela kyrkogården omges av kalkstensmurar, den äldre delen av bruksmurad och den nya av kallmurar. Murarnas sträckning är i söder 99 m, i öster 44 m, i norr 120 m och i väster 57 m. Höjden och bredden varierar något, murarna kring den nyare delen är låga och de kring den gamla delen varierar mellan 60-95 cm, bredden varierar mellan 60-75 cm.

I söder och väster dubbla järngrindar mellan murade stolpar med överstycken utformade som tornhuvar, korskrönta. I det nordvästra hörnet har senare tagits upp en öppning försedd med järngrind mellan trästolpar. Till den nya delen av kyrkogården leder en ingång från församlingshemmets tomt i norr, den är försedd med dubbla järngrindar. Från den västra och södra ingången till kyrkan är gångarna belagda med cementplattor, övriga gångar är belagda med grus. På kyrkogården finns 7 st. belysningsstolpar.

Utmed södra kyrkogårdsmuren finns planteringar av ask och lind, utmed västra muren står några askar. På kyrkogårdens äldre del finns två lindar i f.d. sydöstra hörnet. På nyare delen finns planteringar med låga häckar mellan gravkvarteren, tuja i nordvästra hörnet. I övrigt domineras området av gräsmattor.

Gravarna på den äldre delen är koncentrerade till öster och norr. Söder om kyrkan finns endast några få gravar. Minneslunden är anlagd vid den södra kyrkogårdsmuren. Den omges av en låg kalkstensmur och en häck.

Övriga byggnader på kyrkogården
Inga övriga byggnader finns.