Stäng fönster Göteborg kn, GÖDDERED 1:194 RÖDBO KYRKA

Beskrivning
Rödbo kyrka ligger på nordöstra Hisingen. Anläggningen består av kyrka och muromgärdad kyrkogård. Väster om anläggningen löper den hårt trafikerade E6:an, i norr går Kongahällavägen och österut Lilla Kongahällavägen som ansluter till bron över till fästningsholmen. Bohus fästning ligger en knapp kilometer norr om kyrkan.

Kyrkoanläggningen ligger på en höjd med uppfartsväg från nordväst. Utmed höjdens norra sida går Vedbackavägen invid vilken den äldre Vedbacka kyrkogård ligger. Den är föregångare till Rödbo kyrkogård och där finns flera bevarade gravar. Invid den gamla kyrkogården står en milsten som berättar om den gamla vägsträckningens betydelse. Området kring Vedbacka är en lokalhistoriskt viktig plats. Under lång tid låg här ett färjeställe över till fästningen och från 1600-talet även ett gästgiveri. Det stod kvar norr om Vedbacka kyrkogård fram till cirka 1906.

Rödbo kyrkogård ligger uppe på en platå omgiven av uppvuxen löv- och barrskog. De avgränsande MURARNA är kallmurade och ganska låga. PLANFORMEN är rektangulär med den längsta sträckningen i öst-västlig riktning. Tomten sluttar och har sin högsta punkt i det sydvästra hörnet. Kyrkogården utvidgades år 1927 och med ett större område åt öster 1955. Den nya delen faller av åt sydöst och har terrasserats. Tre trappor leder ner till den lägsta, ännu outnyttjade, nivån.

GÅNGSYSTEMET är asfalterat. Från parkeringen i norr leder en brant väg upp till kyrkan och löper i en oval runt kyrkobyggnaden. Kyrkogårdens övriga gångar är utlagda i ett rutmönster. ENTRÉN nedanför backen har svartmålade smidesgrindar satta i grindstolpar av huggen granit. Grindarna är nytillverkade efter äldre förebild.

Kyrkogårdens gångsystem har, liksom kyrkobyggnaden, givits en symmetrisk utformning. VEGETATIONEN runt kyrkan är också symmetriskt placerad. Höga tujor och rhododendron flankerar kyrktrappan och nyplanterade träd står på var sida om gången fram till trappan. Äldre skisser visar att det funnits (eller planerats) fler symmetriskt placerade växter runt kyrkobyggnaden. Längs uppfartsvägens nordöstra sida växer höga tujor (som ersatt ursprungliga granar) och längs västra och delar av den södra muren står ekar (pelarek). Öster om kyrkan står en högrest gran. Buskar förekommer på några ställen och öppna ytor är gräsbesådda. Den omgivande skogen gör att kyrkogården ger ett lummigt intryck trots den ganska sparsamma planteringen.