Stäng fönster Göteborg kn, UTBY 753:344 UTBY KYRKA

Beskrivning
Kyrkan ligger placerad på en liten höjd väl synlig från väster. I samband med kyrkans uppförande lät man fylla ut marken på höjden med jord och plantera björkar och tallar.

Entrén till kyrkotomten är från Vallareleden i väster omsorgsfullt utformad med vackert rundade steg huggna ur berget in genom en smidesgrind utsmyckad med stjärnor. På ömse sidor om grinden finns stenstolpar med en kula i toppen. En asfalterad gång leder upp mot kyrkan via ytterliggare en trappa uthuggen direkt ur berget. Kyrkoplanen framför huvudentrén är stensatt och inhägnas av en stenmur. Från nordost leder en asfalterad gångväg in till kyrkoplanen via en öppning i stenmuren. På kyrkans norra sida ligger en grusad gång. På kyrkans södra sida finns två stycken låga sittbänkar uppförda av flata stenhällar.

KYRKAN är uppförd 1920-1923 i nationalromantisk stil, arkitekt var Arvid Bjerke. Den är traditionellt placerad med entré i väst och ett rakt avslutat kor i öst. Fasaderna utgörs av råhuggen ögongnejs som brutits på platsen. Takfallet är brant och belagt med rött lertegel. Tornet är sidoställt vid koret i sydöst. Det nedre partiet är murat och det övre partiet är av stående lockpanel i röd kulör med kopparklädd huv som pryds av en tupp.

Sydväst om Utby kyrka ligger ett FÖRSAMLINGSHEM uppfört 1978. Församlingshemmet har tre våningar, varav det översta planet bl. a. används till samlingsrum inför gudstjänster i kyrkan. Mellanvåningen inrymmer en stor samlingssal och bottenvåningen fyra arbetsrum och ett samtalsrum.

Nära kyrkan sydväst om kyrkotomtens avgränsande mur ligger även den s.k. KYRKSKOLAN som Nylöse församling äger. Byggnaden uppfördes år 1910, som Utby Småskola. Den är uppförd i en våning på en hög stenfot murad med rundade fogar och med fasader täckta med röd lockpanel. Fönstren är smårutsindelade och vitmålade. Idag används byggnaden främst till församlingens barn- ungdomsverksamhet m m.